Hoe bepalen we de juiste drukschakelaar

 

In de procestechniek en fluid control wordt veel gebruik gemaakt van drukschakelaars. Het meten van druk in de eenvoudigste vorm vinden we thuis terug op onze CV installatie. In de directe omgeving van de verwarmingsketel vinden we een drukmeter die de waterdruk in ons systeem aangeeft. 

 

We praten hier over een visuele controle. De druk is direct afleesbaar op de drukmeter (manometer). Vaak bevindt zich op de manometer een groen of rood vlak, waardoor je direct kan zien of de druk in het verwarmingssysteem goed is.

Welke drukmeter kan onze druk ontlasten?

 

De eerste stap is het in kaart brengen van de functionaliteit: Wat verwachten we van een drukmeter? Bijvoorbeeld, is het alleen voor controle of is het een meting die bij het bereiken van een vooraf bepaalde onderdruk of bovendruk actie moet ondernemen.

 

 

 

Pneutec biedt binnen flow control de volgende mogelijkheden:

 1. Manometers
 2. Drukschakelaars
 3. Druksensoren met digitaal uitgangssignaal

Vrijblijvend onze Checklist Flow Control aanvragen

 

Drukmetingen zijn in diverse stappen uit te breiden. Gaat u een nieuw systeem of product ontwerpen en zijn er vragen over het meten van druk in gassen, stoom, water en andere vloeistoffen? Vraag dan hier onze Checklist Flow Control aan om de juiste oplossing voor uw specifieke toepassing te bepalen.

 

 

Aanvragen

Het meten van druk: de Manometer

 

Een manometer is een meetinstrument waarmee de druk wordt gemeten, net als thuis een barometer of de bloeddrukmeter bij onze huisarts. De eenvoudigste vorm van een manometer is een U-vormige buis die aan de ene kant is verbonden met het systeem waar we de druk willen meten en aan de andere zijde een open verbinding heeft met de atmosfeer (buitenlucht). Indien de druk in de applicatie gelijk is aan de buitenlucht staat het vloeistofniveau in beide poten op gelijke hoogte. Wanneer de druk in de applicatie oploopt, zal het niveau aan één kant dalen en aan de andere kant stijgen. Het verschil tussen beide niveaus is de overdruk.

 

Bij een manometer wordt hetzelfde systeem toegepast, alleen is de U-vormige buis vervangen door een metalen trommel (trommelmanometer) of een opgerolde buis (buisveermanometer). Onder invloed van de druk wordt de trommel ingedrukt of rolt de buis strakker op. Deze vervorming (beweging) wordt doorgegeven aan de aanwijzer (naald) waardoor de druk is af te lezen.

 

Bij de selectie van een manometers moeten de navolgende stappen doorlopen worden:

 • welke afmeting willen we; hoe groter hoe duidelijker afleesbaar
 • welke nauwkeurigheid willen we hebben; 1,6% of 2,5% van de schaal
 • welke schaalverdeling; BAR, PSI, Pa, KPa of een combinatie hiervan

Tenslotte kan de manometer voor u gepersonaliseerd worden door het ontwerpen van een unieke wijzerplaat met uw bedrijfslogo of eigen kleurindeling. 

 

Manometers zijn over het algemeen analoog (wijzerplaat met naald) maar zijn ook in digitale uitvoeringen verkrijgbaar. Indien een actie is gewenst bij een overdruk- of een onderdruksituatie is het noodzakelijk om naast de manometer een separate drukschakelaar te installeren. 

Drukbewaking middels een drukschakelaar

 

Bij een drukschakelaar wordt hetzelfde principe toegepast als een bij een trommelmanometer. Bij variatie van druk wordt de trommel vervormd. Deze vervorming en beweging wordt gebruikt om een microschakelaar te bedienen. De drukschakelaar - pressostaat -  wordt toegepast in applicaties waarin een drukbewakingssysteem voor onderdruk of overdruk nodig is. Het is verkrijgbaar met normaal geopende of normaal gesloten contacten.   

 
Behalve de mechanische drukschakelaar zijn voor een hogere nauwkeurigheid, of terugkoppelingen van de ingestelde druk, elektronische versies verkrijgbaar. 
 

Elektronische drukschakelaar - Druksensor

 

 

De druksensor is een digitale drukschakelaar die behalve aan- en uitsignalen een terugkoppeling kan geven over de actuele druk in het systeem. Behalve een signaal dat de vooraf ingestelde druk wordt overschreden, kan ook de actuele druk worden weergegeven. 

 

Extra mogelijkheden ten opzichte van de mechanische drukschakelaar zijn:

 • meerdere signalen uit 1 schakelaar, bijv. 2x geschakeld + 1x analoge output
 • afstelling van hysterese, hierdoor is een hogere nauwkeurigheid haalbaar
 • NPN / PNP contacten 
 • drukbereik van -1 (vacuüm) tot 10 bar
 • schokbestendig

 

 

Door het combineren van een elektronische drukschakelaar met een proportionaal werkend reduceerventiel is het mogelijk de applicatie te beveiligen tegen zowel drukval als overbelasting. Deze elektronische reduceerventielen staan omschreven onder luchtverzorging.

 

Vraag onze Checklist Flow Control aan!

 

Wilt u geholpen worden bij de juiste keuze uit alle mogelijkheden en meer weten over het meten van vloeistofdruk en gasdruk? Vraag dan hier onze checklist Flow Control aan om te starten met uw ontwerp. U kunt het formulier invullen, bellen via 023 569 90 90, of een e-mail versturen naar verkoop@pneutec.nl.

 

 


© 2015 - , Pneutec.