met pneumatische onderdelen, Machines betrouwbaar en kostenefficiënt bouwen

pneumatische onderdelen: krachtig en doeltreffend

Een pneumatisch oplossing c.q. een perslucht aangedreven systeem heeft veel voordelen in het gebruik; lucht is overal beschikbaar, lage investeringen, geen kans op ontploffingsgevaar. Door middel van perslucht gedreven systemen kunnen bijna alle denkbare bewegingen gerealiseerd worden zoals; lineaire-, roterende- en zwenk bewegingen voor het verplaatsen van producten of aansturing van actuatoren in de proces industrie. Afhankelijk van de gestelde wensen, eisen en de omgeving waar de machines, productsystemen of procesinstallatie uiteindelijk worden toegepast kan de aansturing 100% pneumatisch, elektrische uitgevoerd worden. Deze pneumatische onderdelen al of niet gekoppeld middels seriële systemen of een I/O link kunnen volledig geïntrigeerd worden in de door u ontworpen besturing.

De kerntaken van onze applicatie specialisten is het ontwerpen pneumatische schema’s en het calculeren van daaruit voortkomende krachten, cilinder dimensies, optredende drukverschillen en leidingweerstanden. De combinatie van hun expertise en uw corebusiness is de sleutel tot veilige, energie zuinig en betrouwbare ontwerpen. 

Waarom een ventieleneiland kiezen?

In een pneumatische applicatie is een ventiel het component dat de persluchtstroming beïnvloed, doorschakelt op het juiste moment en richting. De keuze van het ventiel is daarnaast afhankelijk voor de hoeveel arbeid die het u kost tijdens de montage en installatie. Wordt er gekozen voor het plaatsen decentraal plaatsen van een standalone ventiel dan zal dit resulteren in hogere installatie- en bekabelingskosten. Een centraal geplaatst ventieleiland met multipin connector zorgt voor een aanzienlijke besparing van arbeidskosten. Dit zelfde ventieleiland kan in combinatie met een veldbussystemen voor de volgende reductie van kosten zorgen. Door het uitbreiden van deze seriële- en multipole systemen met I/O modules kan ook de bekabeling van fotocellen, signaalgevers, reedsensoren of een tweede ventieleiland sterk gereduceerd worden.

Hoe werkt luchtverzorging?

Lucht is overal beschikbaar. Gaan we deze lucht gebruiken voor pneumatische aandrijfsystemen dan moet de gecomprimeerde lucht aan bepaalde eisen voldoen. De lucht die een compressor aanzuigt verschilt per omgeving qua luchtvochtigheid en vervuiling. Om de lucht geschikt te maken voor gebruik in aandrijfsystemen moet deze behandeld worden middels een persluchtdroger en filtratie systeem en voldoen aan de ISO853-1. Indien de perslucht niet goed behandeld wordt kan deze vaste deeltjes, corrosieve gassen of oliedamp bevatten. Deze deeltjes kunnen schade aan uw machines en applicaties opleveren.

Wat is IO-link?

De seriële ventieleilanden kunnen worden uitgevoerd met de volgende communicatie protocols; CANopen®, EtherCAT®, PROFINET I/O RT/IRT, EtherNet/IP, Powerlink, PROFIBUS DP en IO-Link. De IO-Link module is hierin afwijkend t.o.v. eerder genoemde. IO-Link is geen opzichzelfstaand BUS-systeem, het is een gestandaardiseerd bi-directioneel protocol. Dit gestandaardiseerde protocol zorgt ervoor dat het kan worden opgenomen in andere protocollen en kan communiceren via een PLC of PC. Naast ventieleilanden wordt deze techniek veel toegepast in bijvoorbeeld vacuüm-, druksensoren. Door de IO-link kunnen we gebruik maken van IoT (Internet of Things) wat erop berust is om zoveel mogelijk data te verzamelen, analyseren en indien het bepaalde waardes overschrijd bij te sturen.

Welke type ventielen zijn er?

In een pneumatische applicatie is een ventiel het component wat voor de distributie van de perslucht zorgt. Het ventiel schakelt de perslucht op het gewenste moment en in de juiste stromingsrichting. Deze actie zal een reactie opleveren, kracht of signaal, die nodig is om een beweging te realiseren, zoals; het openen van een pneumatische deur, onderbreken van een goederenstroom door middel van een stoppercilinder of het openen van een perslucht gestuurde afsluiter.

Hoe krijg je de juiste kwaliteit perslucht?

Wanneer we gaan werken met gecomprimeerde lucht moet de kwaliteit van de samengeperste lucht worden verbeterd. De reden daarvoor is dat de lucht, die de compressor aanzuigt, vervuild is. Dit is omgevingslucht. Zuivert u die lucht niet, dan bestaat de kans dat afdichtingen gaan lekken, cilinders snel slijten en dat zorgt voor een verkorting van de levensduur.

Om dat allemaal te voorkomen, moeten maatregelen worden genomen. Eén maatregel is te voldoen aan een kwaliteitsnorm, zoals ISO 8573-1, maar er zijn er meer. U kunt hier de Checklist Luchtverzorging aanvragen.
Vorige slide
Volgende slide

Lees meer over onze pneumatische oplossingen

luchtverzorging units

pneumatische ventielen

luchtcilinders

pneumatiek toebehoren

automotive producten

Niels Davids

applicatie specialist:

Pneumatiek

Fluid control 
vacuümtechniek

Ik haal er voldoening uit om steeds opnieuw met een frisse blik naar unieke vraagstukken te kijken. Daarbij gaat het niet alleen om het simpelweg selecteren van componenten, maar juist om het vinden van de juiste oplossing voor uw specifieke situatie.

Het is de uitdaging om, zowel technisch als economisch, de beste oplossing te vinden. Wilt u zich ook onderscheiden binnen uw branche en uw positie ten opzichte van
uw concurrenten verbeteren? Neem dan contact op!

Niels Davids

Voordelen pneumatische onderdelen

Lage investering
betrouwbaar
lange levensduur
energiezuinig
makkelijk te onderhouden

Pneumatiek is een tak van techniek die zich bezighoudt met het gebruik van samengeperste lucht of gas om mechanische bewegingen tot stand te brengen.Pneumatiek is een veelgebruikte technologie in de industriële automatisering vanwege de betrouwbaarheid, efficiëntie en kosteneffectiviteit. Het biedt een schone, veilige en veelzijdige manier om beweging te besturen en een breed scala aan productiebewerkingen uit te voeren.

Scroll naar boven