Dempers voorkomen schade aan uw applicatie of systeem

Gecontroleerde bewegingen lichter construeren met als resultaat een hogere machine capaciteit en output

Wat zijn de voordelen van dempingtechniek?

In de basis is dempingstechniek bedoeld om energie te absorberen. Hierbij maken we onderscheid in het vertragen en stoppen van een beweging, opnemen van vibraties en snelheidsregeling van lineaire bewegingen. Dempingstechniek zorgt ervoor dat producten of machine delen die in beweging zijn gecontroleerd worden afgeremd en uiteindelijk tot stilstand komen. Bij het afstoppen van de massa wordt de bewegingsenergie omgezet in warmte. 

Het gecontroleerd afremmen van een massa voorkomt schade, verhoogt de veiligheid voor mensen en zorgt voor het absorberen van geluid. Anderzijds zorgt dempingstechniek ervoor dat door middel van het opnemen van vibraties de eigen frequentie van de machine niet doorwerkt op de omgeving.

Een bijkomend voordeel of ook vaak een hoofdredenen is dat de cyclus tijden van de machine bewegingen gereduceerd kunnen worden en productie verhoging mogelijk is.

Hoe verminder ik schade aan mijn machines met dempingstechniek?

Lichtere constructies bewegen sneller. Het ontwerp wordt bij voorkeur door de engineer licht en eenvoudig gehouden. Dit komt de productiviteit ten goede omdat de bewegingen sneller kunnen worden afgevoerd. Het tot stilstand brengen leidt daar in tegen tot hoge krachten op onderdelen van uw installatie, met alle gevolgen van dien. Om die redenen is het is belangrijk deze krachten te absorberen af te voeren door een correct berekende demper. De ervaren applicatie specialisten helpen u graag de noodzakelijke parameters, zoals; gewicht bewegende massa, raaksnelheid, temperatuur, frequentie en dergelijke te verzamelen en te analyseren die nodig zijn voor de geavanceerde berekeningsmodellen. Aan de hand van deze calculatie kan de demper met de juiste karakteristiek worden geselecteerd.

Welke type dempers zijn er?

Binnen het programma zijn er behalve de standaard modellen veel oplossing verkrijgbaar als gevolg van vragen uit de markt, zoals; compacte stootdempers, dempers voor zijdelingse belastingen of emergency stootdempers voor het afremmen van een last in noodgevallen, rotatiedempers voor draaiende bewegingen of het controleren van een lineaire snelheid.

Wat zou ik nog meer moeten weten over dempingstechniek?!

Het omzetten van de bewegingsenergie naar warmte wordt gerealiseerd door het verdringen van olie. Op het moment dat de demper in werking wordt gesteld, beweegt een zuiger door een cilinder vormige ruimte, comprimeert en verdringt de olie door kleine kanalen naar een tweede ruimte. De vorm en doorlaat van deze kanalen bepalen in combinatie met een olie absorberende spons de vertraging en karakteristiek van de demper. Naast de stootdempers met een vaste range zijn er ook modellen met een instelbare range. De ervaren applicatie specialisten helpen u graag de noodzakelijke parameters, zoals; gewicht bewegende massa, raaksnelheid, temperatuur, frequentie en dergelijke te verzamelen en te analyseren die nodig zijn voor de geavanceerde berekeningsmodellen. Aan de hand van deze calculatie kan de demper met de juiste karakteristiek worden geselecteerd.
Vorige slide
Volgende slide

Dempingstechniek oplossingen zorgen
voor een duurzame installatie

verhoogt de veiligheid
verlengt de levensduur
voorkomt
schade
absorbeert energie
reduceert geluidsniveau

Dempingstechniek is een breed begrip dat betrekking heeft op het verminderen van de trillingen en schokken die worden gegenereerd door mechanische systemen. Het wordt gebruikt in verschillende toepassingen, waaronder de automotive, luchtvaart, bouw, en industriële sector.
Dempingstechniek speelt een belangrijke rol bij het verbeteren van de prestaties en veiligheid van mechanische systemen. Het is een cruciaal aspect van de moderne technologie en wordt toegepast om de levensduur van apparaten te verlengen.

Edwin van den Nieuwendijk

applicatiespecialist:

Pneumatiek

Fluid control
dempingstechniek

Het mooie aan mijn functie bij Pneutec is dat bedrijven uit veel verschillende branches met hun technische uitdagingen bij ons aankloppen. Van alle verschillende factoren en omstandigheden waar rekening mee gehouden moet worden gaat mijn technische hart sneller kloppen. Het lukt ons praktisch altijd om met onze technieken een geschikte oplossing te vinden, de meeste bedrijven vertrouwen dan ook volledig op onze kennis en expertise.

Heeft u een uitdaging voor ons? Bel dan!

Edwin van den Nieuwendijk
Scroll naar boven