pneumatische cilinders

Hoge kwaliteit pneumatische cilinders

Pneumatische cilinders zijn essentiële componenten in een aantal industrieën en automatiseringstoepassingen. Ze zetten luchtdruk om in mechanische beweging en hebben een breed scala aan toepassingen, van productie tot transport en zelfs in de medische sector.

Pneumatische cilinders zijn mechanische componenten die worden gebruikt om lineaire bewegingen te genereren door perslucht te gebruiken. Ze bestaan uit een cilindrische behuizing met daarin een zuiger die vrij kan bewegen. Wanneer perslucht in de cilinder stroomt, duwt deze de zuiger in de gewenste richting, waardoor beweging wordt gecreëerd.

Hoe werken ze?
Het werkingsprincipe van pneumatische cilinders is gebaseerd op de wet van Pascal, die stelt dat een verandering in druk die wordt uitgeoefend op een onsamendrukbare vloeistof of gas zich gelijkmatig in alle richtingen verspreidt. In het geval van pneumatische cilinders wordt luchtdruk gegenereerd door een compressor en via leidingen naar de cilinder gestuurd. Wanneer de luchtdruk aan de ene kant van de zuiger groter is dan aan de andere kant, veroorzaakt dit een verschil in kracht, wat resulteert in de beweging van de zuiger.

Andere categorieën

Pneumatische ventielen - ventieleilanden -

ventielen

De kracht van lucht in beweging: ontdek de dynamiek van innovatieve, hoge kwaliteit pneumatische cilinders!
Lees verder!

Luchtverzorging unit - pneumatiek - leucht

luchtverzorging units

Zuiverheid en kracht in één: ontdek de ultieme pneumatische luchtverzorging oplossingen.
Lees verder!

Pneumatische cilinders - Lucht cilinders

pneumatische cilinders

Zet luchtdruk om in pure kracht met onze toonaangevende pneumatische cilinder!
Lees verder!

Typen pneumatische cilinders

Pneumatische cilinders zijn er in verschillende uitvoeringen en maten, afhankelijk van de specifieke behoeften van de toepassing. Hieronder staan de meest voorkomende typen: 

Cilinders met zuigerstang

Dit is het meest voorkomende type pneumatische cilinder. Ze hebben een zuigerstang die uit de ene kant van de cilinder steekt en wordt gebruikt om druk vanuit beide richtingen te leveren. Er zijn twee varianten:

  • Enkelwerkende (EW): Deze hebben slechts één luchtingang en kunnen de zuiger slechts in één richting bewegen. Een veer of een ander extern mechanisme wordt meestal gebruikt om de zuiger terug te brengen naar zijn oorspronkelijke positie.
  • Dubbelwerkende (DW): Deze hebben twee luchtingangen, één aan elke kant van de zuiger, waardoor de zuiger in beide richtingen kan bewegen door de lucht aan de respectievelijke zijden toe te voeren of af te voeren.

Zuigerstangloze cilinders

Zoals de naam al doet vermoeden, hebben deze  geen uitstekende zuigerstang. Ze zijn ideaal voor langere slaglengtes waarbij de ruimte beperkt is. De bewegende delen worden intern gehouden of via een externe sleuf of magnetisch veld verplaatst.

Telescopische

Deze zijn ontworpen om langere slagen te bieden in toepassingen waar de ruimte beperkt is. Ze bestaan uit meerdere secties die uitschuiven wanneer de cilinder wordt geactiveerd.

Draaicilinders (rotary)

Dit type is ontworpen om een roterende beweging te produceren in plaats van een lineaire beweging. Dit wordt bereikt door een tandheugel of een ‘vane type’ draaicilinder.

Compact of korteslag 

Deze zijn kleiner en lichter dan standaard cilinders en worden gebruikt in toepassingen waar de ruimte beperkt is.

Met geleiding

Deze cilinders hebben ingebouwde geleidingen om zijdelingse krachten op te vangen en te zorgen voor lineaire bewegingen. Ze zijn ideaal voor toepassingen waarbij een hoge precisie vereist is en waarbij de zuigerstang zijdelings belast wordt.

voordelen van Pneumatische cilinders

  • eenvoud en betrouwbaarheid: Pneumatische systemen zijn over het algemeen éénvoudiger in ontwerp en constructie dan hun hydraulische en elektrische tegenhangers. Dit maakt ze minder vatbaar voor defecten en verlengt hun levensduur.
  • kostenefficiënt: Ze zijn meestal goedkoper in aanschaf en onderhoud in vergelijking met hydraulische cilinders. Dit heeft ermee te maken dat pneumatische cilinders éénvoudig zijn opgebouwd en makkelijk te reviseren zijn.
  • veiligheid: Pneumatische cilinders zijn minder vatbaar voor explosies of brandgevaar in vergelijking met hydraulische cilinders, die olie gebruiken die kan lekken.
  • schone werking: Aangezien ze op perslucht werken, zijn er geen risico’s van lekkages van schadelijke vloeistoffen. Dit maakt ze milieuvriendelijker en minimaliseert vervuiling op de werkplek.
  • snelheidsregeling: Met de juiste ventielen en regelaars is het éénvoudig om de snelheid van luchtcilinders aan te passen.

Heeft u een vraag?

Neem gerust contact met ons op

Niels Davids portretfoto
Orifices spelen een essentiële rol in het reguleren van de waterstroom en bij het opschuimen van melk in een koffiemachine. Hierdoor wordt de doorstroomsnelheid van...
De BXP-ESD zuignappen zijn speciaal is ontwikkeld om de geaarde objecten te ontladen en de opbouw van statische elektriciteit veilig te dissiperen....
Ontdek de toekomst van cobot-technologie met de nieuwste innovatie van Piab - de piCOBOT® Electric. Dit volledig elektrische ontwerp maakt persluchtleidingen overbodig en zet daarmee...
Geen berichten meer om te tonen.
Scroll naar boven