vacuüm zuignappen en softgrippers

Vacuüm zuignappen en soft grippers voor pick & place toepassingen

Vacuüm zuignappen, met hun eenvoudige maar effectieve werking, zijn de stille krachten in veel productie- en assemblagelijnen over de hele wereld. Ze belichamen het idee dat innovatie niet altijd gaat over het creëren van complexe machines, maar soms over het vinden van slimmere manieren om eenvoudige principes toe te passen. In een wereld die voortdurend streeft naar efficiëntie, precisie en veelzijdigheid, blijft de vacuüm zuignap een onmisbaar hulpmiddel in de gereedschapskist van de moderne industriële automatisering.

Een vacuüm zuignap, vaak eenvoudigweg een zuignap genoemd, is een flexibel hulpmiddel dat gebruik maakt van negatieve luchtdruk (vacuüm) om zich aan verschillende oppervlakken te hechten zonder gebruik te maken van lijm of andere kleefstoffen. Door lucht tussen de zuignap en het oppervlak te verwijderen, creëert het een vacuüm, waardoor het stevig aan het object kan blijven ‘kleven’.

Andere categorieën

vacuüm zuignappen - vacuüm zuignap -

vacuüm zuignappen

Ontdek de kracht van vacuüm zuignappen: essentieel voor veelzijdige en schadevrije material handling in geautomatiseerde processen.
Lees verder!

vacuüm grijpers - vacuüm zuignappen

vacuüm grijpers

Koop geavanceerde vacuüm grijpers: essentieel voor efficiënte, nauwkeurige en veelzijdige material handling in geautomatiseerde processen.
Lees verder!

vacuüm conveyor - vacuüm transport

vacuüm conveyor

Vacuüm conveyors voor nauwkeurig transport van poeders en korrels. Piab’s hoogwaardige systemen voldoen aan strenge industrienormen.
Lees verder!

waarom kiezen voor vacuüm zuignappen?

De werking van een zuignap is gebaseerd op het principe van luchtdrukverschil. Wanneer de lucht uit de ruimte tussen de zuignap en het object wordt verwijderd, wordt een vacuüm gecreëerd. De atmosferische druk buiten de zuignap is dan groter dan de druk binnenin, wat zorgt voor een stevige grip op het object.

Zuignappen en soft grippers bieden eindeloze mogelijkheden voor uw til- en grijpbehoeften. U kunt bijvoorbeeld plaatmateriaal of voedsel hanteren, zakken openen, elektronische onderdelen pakken, voorwerpen labelen en vasthouden. Maar in verschillende toepassingen moet u voldoen aan verschillende behoeften en vereisten. Piab biedt een van de grootste assortimenten zuignappen op de markt, zodat elke toepassing zijn eigen oplossing heeft.

Soorten zuignappen

Platte zuignappen

Deze zuignappen zijn ideaal voor het hanteren van vlakke of enigszins gebogen oppervlakken. Ze bieden een stevige grip en zorgen voor een snelle afdichting, wat hen perfect maakt voor toepassingen zoals het hanteren van metalen platen, glas of verpakte producten.

Balgzuignappen

Ontworpen met meerdere plooien, zijn deze zuignappen uitermate geschikt voor oneffen en gebogen oppervlakken. Hun flexibele bouw maakt het mogelijk om zachte en delicate objecten te hanteren zonder ze te beschadigen, zoals voedselproducten of dunne plastic vellen.

Diep concave zuignappen

Speciaal ontworpen voor het grijpen van ronde en bolvormige objecten, zoals bollen, buizen of flessen. Dankzij hun diepe curve kunnen ze zich rond het object wikkelen en zorgen voor een stabiele grip.

Ovale zuignappen

Dit zijn ideaal voor langwerpige objecten waarbij een breder grijpoppervlak vereist is. Ze worden vaak gebruikt voor toepassingen zoals het optillen van houten planken, dozen of verpakte goederen.

Belangrijkste voordelen van vacuüm zuignappen

  • veelzijdigheid: Ze kunnen een breed scala aan materialen hanteren, van glad glas tot ruwe houten planken.
  • schadevrij: Zuignappen laten geen residu achter en verminderen het risico op beschadiging of markering van het gehanteerde object.
  • snelle actie: Ze kunnen snel bevestigen en loslaten, waardoor ze ideaal zijn voor high-speed toepassingen.
  • efficiëntie: Met de juiste zuigkracht kunnen ze zelfs zware objecten hanteren, wat bijdraagt aan het verbeteren van de productie-efficiëntie.

Selecteren van de juiste zuignap

Niet alle zuignappen zijn gelijk gemaakt. Afhankelijk van de toepassing kan de keuze van de juiste zuignap essentieel zijn voor optimale prestaties:

Materiaal: Zuignappen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals rubber, siliconen en polyurethaan, elk met hun specifieke eigenschappen en geschiktheid voor bepaalde toepassingen.

Grootte: De grootte van de zuignap beïnvloedt het draagvermogen. Grotere zuignappen kunnen meer gewicht dragen.

Vorm: Van platte tot balgzuignappen, de vorm kan variëren afhankelijk van de oppervlakteruwheid en vorm van het te hanteren object.

Heeft u een vraag?

Neem gerust contact met ons op

Niels Davids portretfoto
Glazen platen oppakken? Hieronder wordt toegelicht hoe met vacuüm technologie glazen platen veilig en moeiteloos opgepakt kunnen worden en wat de voordelen zijn....
De producten van AVAC zijn een perfecte aanvulling op de activiteiten van Piab op het gebied van vacuümtechniek voor verschillende specifieke niche markten....
De swingcilinder in de markt ook bekend als zwenkcilinder, draaiklem cilinder of zwenkklem is ontwikkeld om ruwe materialen of halffabricaten vast te klemmen tijdens bijvoorbeeld...
Geen berichten meer om te tonen.
Scroll naar boven