toebehoren pneumatiek

Voeg dynamiek toe aan uw systeem met onze hoogwaardige pneumatische toebehoren!

Als alle slangen en distributieventielen zijn gekoppeld, gebeurt er nog niets. Het gebouwde systeem is nog levenloos. Er zijn signalen nodig. Druksignalen die het systeem in beweging brengen. Stuursignalen zijn nodig om kleppen te openen en cilinders te laten bewegen. Niet zomaar spontaan natuurlijk, maar op basis van voorwaarden.

Pneumatische systemen werken met voorwaarden en signalen​

Voordat een pneumatische schakeling zijn werk kan doen, is bijvoorbeeld perslucht nodig en de juiste druk. Dat zijn voorwaarden. Dat spreekt voor zich natuurlijk, maar die druk moet ook geleidelijk worden opgebouwd tot de juiste werkdruk – de druk die nodig is voor de schakeling en de beweging in de machine. Vergelijk dit met het lampje van zojuist: er is elektriciteit nodig van 230 Volt en een lampje met het juiste wattage. Ook elektriciteit wordt stapsgewijs opgebouwd, maar daar merkt u thuis niets van. Dat regelt de energiemaatschappij buiten uw huis.

Andere categorieën

Pneumatische ventielen - ventieleilanden -

ventielen

De kracht van lucht in beweging: ontdek de dynamiek van innovatieve, hoge kwaliteit pneumatische cilinders!
Lees verder!

Luchtverzorging unit - pneumatiek - leucht

luchtverzorging units

Zuiverheid en kracht in één: ontdek de ultieme pneumatische luchtverzorging oplossingen.
Lees verder!

Pneumatische cilinders - Lucht cilinders

pneumatische cilinders

Zet luchtdruk om in pure kracht met onze toonaangevende pneumatische cilinder!
Lees verder!

Enkele belangrijke toebehoren in de pneumatiek

Progressief aanloopventiel

Door middel van het progressieve aanloopventiel, slow start functie, wordt een pneumatisch systeem en cilinder geleidelijk gevuld. Hierdoor wordt de kracht van een cilinder geleidelijk opgebouwd en pas opgevoerd indien 50% van de inlaatdruk aan de uitgaande zijde is bereikt. Dit is het ventiel dat hetzelfde doet als de energiemaatschappij buiten uw huis: de spanning geleidelijk laten oplopen. U kunt zich dit ook voorstellen via de ‘knal’ die u misschien soms hoort in een waterleiding als u de kraan in 1 x open doet. De waterdruk is dan ineens maximaal. Het progressief aanloopventiel voorkomt deze plotselinge drukopbouw.

Drukschakelaar

Een drukschakelaar binnen een pneumatisch circuit kan op verschillende wijze worden toegepast. Deze toetst of:

  • de minimaal benodigde werkdruk aanwezig is
  • er niet een te hoge werkdruk aanwezig is
  • het pneumatisch signaal moet worden omgezet naar een elektrisch signaal

Logische ventielen

Net als bij elektrische systemen bestaan er voor pneumatische systemen ook logische ‘sensoren’. We noemen dit logische ventielen. Denk weer terug aan het lampje. Een buitenlamp kan een lichtsensor en een bewegingssensor bevatten. De schakeling wordt bijvoorbeeld aangezet als het donker is EN er beweging wordt gedetecteerd. Zo zijn er in de pneumatiek allerlei logische ventielen beschikbaar met AND en OR functies.

Pneumatische timer

Heeft u thuis ook een tijdklok op een lamp zitten? De pneumatische timer doet hetzelfde. Door middel van een pneumatische timer kunt u een signaal vertraagd laten opkomen of vertraagd laten afvallen. Bijvoorbeeld, na 60 seconden wilt u een signaal geven.

Impulse generator

Binnen een pneumatische oplossing c.q. het aansturen van een machine met  alleen perslucht, bijvoorbeeld in een ATEX omgeving, komt het vaak voor dat we een duur signaal (constante druk) willen omzetten naar een pulssignaal (druk of geen druk). De pulsgenerator maakt dit mogelijk, waarbij het pulssignaal instelbaar is van 0 – 10 seconden. Dit kan een enkel signaal zijn of een repeterend signaal.

Signaal versterker

Middels een signal amplifier kan het signaal worden versterkt, waardoor het mogelijk is om bijvoorbeeld met een pilotdruk van 0,05 bar een ventiel te openen c.q flow te realiseren met een werkdruk van 10 bar. Denk aan een laagspanningssignaal via een sensor/relais om een lamp te laten branden. 

Flipflopventiel

Een flipflopventiel is een variant / speciale uitvoering van een 5/2 ventiel. Daar waar een standaard ventiel bij de bediening slechts 1 actie uitvoert, bijvoorbeeld de cilinder in of de cilinder uit, zal een flipflop de hele cyclus verzorgen: cilinder in en uit. De cilinder wordt in- en uitgestuurd middels 1 elektrisch of pneumatisch signaal. 

 Oscillator ventiel

Een oscillator gaat weer een stap verder dan de flipflop en is hiervoor uitgevoerd met twee logische functies. Deze functies meten het WEL (YES-functie) of NIET (NOT-functie) aanwezig zijn van perslucht in de cilinderkamers en afhankelijk daarvan wordt een negatief of positief stuursignaal doorgegeven. Met behulp van deze stuursignalen wordt een 5/2 bi-stabiel pneumatisch bediend ventiel geactiveerd en zal de aangesloten cilinder een continu bewegende en repeterende beweging maken. Deze oplossing kan worden gerealiseerd als 1 compacte oplossing en in separate componenten indien er een grotere flow, snellere cyclus tijd vereist is. Dit is de stroboscoop onder de lampen.


Heeft u een vraag?

Neem gerust contact met ons op

Niels Davids portretfoto
Glazen platen oppakken? Hieronder wordt toegelicht hoe met vacuüm technologie glazen platen veilig en moeiteloos opgepakt kunnen worden en wat de voordelen zijn....
De producten van AVAC zijn een perfecte aanvulling op de activiteiten van Piab op het gebied van vacuümtechniek voor verschillende specifieke niche markten....
De swingcilinder in de markt ook bekend als zwenkcilinder, draaiklem cilinder of zwenkklem is ontwikkeld om ruwe materialen of halffabricaten vast te klemmen tijdens bijvoorbeeld...
Geen berichten meer om te tonen.
Scroll naar boven