Criteria voor het selecteren van een ventieleiland?

Bent u op zoek naar een efficiënte en betrouwbare oplossing om uw pneumatische systemen aan te sturen? Dan kan een ventieleiland wellicht een goede oplossing zijn voor uw applicatie.

Belangrijkste selectiecriteria voor een ventieleiland

Een ventieleiland biedt tal van voordelen ten opzichte van het gebruik van losse ventielen, zoals ruimtebesparing, éénvoudige installatie, flexibele configuratiemogelijkheden en veréénvoudigde fouten diagnose. Maar hoe selecteert u het juiste ventieleiland voor uw specifieke behoeften? Hieronder bespreken we de belangrijkste criteria waar u op moet letten bij het selecteren van een ventieleiland voor uw specifieke toepassing.

Ventielfuncties:

Het eerste criterium waar u rekening mee moet houden, is de samenstelling van de ventielen die op het ventieleiland geplaatst worden. Welke ventielfuncties zijn vereist voor uw toepassing? Denk aan 5/2-ventielen, 3/2-ventielen, mono-stabiel of bi-stabiel etc. Het is essentieel om de juiste ventielen te selecteren die voldoen aan de operationele vereisten van uw systeem.

Series 3000 pneumax ventieleiland met I/O link, CANopen, ethernet en profinet

Schakelsnelheden en flow:

De schakelsnelheid van de ventielen en de benodigde flow zijn belangrijke factoren die een rol spelen. Afhankelijk van de aan te sturen componenten, zoals kleine microcilinders of juist cilinders met een grote diameter en slag, moet het ventieleiland geschikt zijn om de vereiste schakelsnelheid en flow te leveren.

Aansturing van het ventieleiland:

Hoe wordt het ventieleiland aangestuurd? Gebeurt dit met behulp van een multipole connector of met seriële systemen? Het is belangrijk om te weten welke aansturingsmethode het beste past bij uw besturingssysteem en communicatieprotocollen.

Communicatieprotocol:

Het gebruikte communicatieprotocol is ook van cruciaal belang. Afhankelijk van de sector of de standaard van de machinebouwer, moet u bepalen welk protocol, zoals een bussysteem of I/O-link, geschikt is voor uw toepassing. Dit zorgt voor een naadloze integratie en communicatie met andere componenten in het systeem.

Pneumax Px-serie ventieleiland

Drukniveaus:

Een ander belangrijk aspect is het werkdrukniveau van het ventieleiland. Is het drukbereik bijvoorbeeld 0-10 bar of werkt u met vacuüm? Bovendien moet u bepalen of er met één werkdruk wordt gewerkt of dat er meerdere drukniveaus zijn in uw systeem.

Centrale of decentrale aansturing:

Moet het ventieleiland centraal of decentraal worden aangestuurd? Dit hangt af van de complexiteit van uw systeem en de gewenste mate van controle. Bovendien moet u nagaan of er extra in- en uitgangen in de module nodig zijn voor in de module voor bijvoorbeeld de aansluiting van reed sensoren, fotocellen, temperatuurmetingen en/of drukschakelaars.

Uitbreidbaarheid:

Bedenk of u in de toekomst meerdere ventieleilanden wilt koppelen en met één bussysteem wilt aansturen, of dat u de mogelijkheid wilt hebben om het systeem later uit te breiden. Een modulair systeem biedt flexibiliteit en schaalbaarheid om aan toekomstige vereisten te voldoen. De EVO serie van pneumax is modulair opgebouwd en is hierdoor éénvoudig uit te breiden en zijn de losse componenten uitwisselbaar.

Pneumax evo - Optyma F - Optyma S- Optyma T - Serie 3000 - Enova - serie 2700

Energieverbruik:

Last but not least, moet u het energieverbruik evalueren. Is energie-efficiëntie belangrijk in uw toepassing? Zo ja, selecteer dan ventieleilanden die een energiebesparende functie hebben en optimaliseer zo uw energieverbruik.

Advies nodig?

Het selecteren van het juiste ventieleiland voor uw toepassing vereist aandacht voor diverse criteria, waaronder de samenstelling van de ventielen, schakelsnelheden, aansturingsmethoden, communicatieprotocollen, drukniveaus, aansturingsconfiguratie, uitbreidbaarheid en energie-efficiëntie. Pneutec biedt een breed scala aan ventieleilanden die geschikt zijn voor uiteenlopende toepassingen. Aarzel niet om advies in te winnen bij onze applicatiespecialisten om het meest geschikte ventieleiland te selecteren dat aan uw specifieke behoeften voldoet.

Inhoud

Gerelateerde posts
Scroll naar boven