Met pneumatiek uw machines betrouwbaar en goedkoop bouwen en gebruiken

 

Met pneumatische oplossingen is veel mogelijk. Aandrijvingen, regelingen, applicaties en productiesystemen kunnen worden ontworpen met pneumatische technieken. Deze technieken zijn heel functioneel en gebruiksvriendelijk in productiesystemen of machines.

Pneumatische oplossingen zijn krachtig en doeltreffend

 

 

Lage aanschafkosten

 

 

Betrouwbaarheid

 

 

Lange levensduur

 

 

Energiezuinig

 

 

Makkelijk te
onderhouden

Pneumatische oplossingen winnen
het van andere technieken


In de meeste gevallen hebben we te maken met eenvoudige bewegingen. Kijk eens goed naar een productielijn. De meeste bewegingen zijn rechtlijnig: iets gaat op en neer, een poortje gaat open, een product wordt in een doos geduwd. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Gevolg is dat de oplossingen in de basis ook eenvoudig kunnen zijn. Een pneumatische cilinder met een regeling is hiervoor al heel goed te gebruiken.


Dezelfde beweging zou mogelijk kunnen zijn met elektrische of hydraulische aandrijvingen, tandraden of tandkettingen, maar die hebben het nadeel dat ze minder geschikt zijn om andere redenen. De snelheid, de kosten of de omgevingsfactoren, zoals vocht, zuur en explosiegevaar zijn vaak een uitdaging. Dan vallen andere technieken meestal af en is een pneumatische oplossing juist zeer geschikt.

Vrijblijvend onze Checklist Pneumatiek aanvragen

 

Wilt u weten welke pneumatische technieken beschikbaar zijn? Ontvang onze Checklist Pneumatiek vrijblijvend in uw mail.

 

Pneumatiek  engineering


Pneumatiek engineering is slim omgaan met krachten en snelheden

Aandrijvingen en regelsystemen opgebouwd uit pneumatische componenten zijn uiterst betrouwbaar en technisch intelligent. Belangrijk is echter wel dat de dimensionering nauwkeurig wordt gedaan. Bijvoorbeeld de theoretische kracht van een cilinder is niet altijd bepalend en de cyclus tijd van een machine is niet gelijk aan de cilindersnelheid.
 

Er dient rekening te worden gehouden met marges, omdat veiligheid bijvoorbeeld een rol speelt. Overdimensionering is ook niet goed, want dat heeft weer een nadelig effect op de handelingssnelheid en het energieverbruik. Kortom, er is veel mogelijk met pneumatiek als de engineering goed wordt gedaan, zoals:

 • Het energieverbruik reduceren door componenten dicht bij de verbruiker te plaatsen
 • Verhogen van de betrouwbaarheid van de handeling
 • Verkleinen van de omvang van de regeling: het volume verkleinen, miniaturisering
 • Cyclus tijden verbeteren door decentralisatie

Een goed ontwerp is bepalend voor uw succes. Op deze pagina helpen we u graag verder met het ontwerpen van een regeling en kunt u gratis een checklist Pneumatiek aanvragen.

 


Randvoorwaarden stellen om pneumatiek toe te passen
Bij het toepassen van pneumatiek als aandrijving is het van belang om naast het krachtenspel ook rekening te houden met de specifieke werkomstandigheden en eisen die gesteld worden aan de te realiseren beweging. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

 • Wat is de kracht die nodig is voor de beweging?
 • Wat is de cyclustijd van de machine?
 • Wat is de gewenste snelheid van de beweging?
 • Wat is de frequentie van de beweging?
 • Zijn er speciale eisen aan de te gebruiken materialen?
 • Wat is de gewenste aansturing, standaard I/O systemen of koppeling met externe bussystemen?

Dit zijn zomaar enkele vragen waarmee rekening moet worden gehouden bij het ontwerpen. Voor elke specifieke toepassing zijn er nog meer criteria te bedenken die een goed onderbouwd pneumatisch systeem kenmerken. Deze aandachtspunten hebben wij voor u op een rij gezet in het designformulier, dat u bij ons kunt aanvragen. Met dit designformulier kunt u de juiste dimensionering van een systeem bepalen. Alle factoren die van invloed zijn, kunt u hierop verzamelen en ordenen, waarna via een vaste procedure het systeem kan worden ontworpen.

Product Specialisten

 

Onze Product Specialisten hebben kennis en jarenlange ervaring in het omzetten van technologische mogelijkheden in concrete toepassingen.
 

We zijn gespecialiseerd om u snel te helpen met uw complexe vraagstukken. Dit voor een breed scala aan applicatiegebieden als: PneumatiekVacuümtechniekFlow control, en Dempingstechniek.
 

Als kennisbaak binnen de supply chain zijn wij de specialisten die niet alleen kennis hebben van een product, maar altijd graag verder denken naar een oplossing. Hierbij gaan we verder dan de standaard informatie die in de productspecificaties staat.

 

Bekijk alle Product Specialisten

 

 

 

 

Niels Davids

Product Specialist

 • Pneumatiek
 • Fluid Control

Achtergrond informatie Pneumatische toepassingen


Voorbeelden Pneumatische toepassingen
Pneumatische oplossingen komen voor in allerlei bekende applicaties en vernuftige systemen, zoals:
 

 • Hoge snelheid voor het tellen van enkel stuks goederen.
 • Vullen van potten in stoffige omgevingen.
 • Openen en sluiten van deuren in explosievrije omgeving; ATEX Pneumatiek.
 • Cilinders met chemische bestendigheid voor de medische industrie en off shore.
 • High speed pneumatiek voor het sorteren van producten (rijst, erwten, glas) in combinatie met vision systemen.

We kunnen pneumatiek inzetten om productieprocessen te automatiseren. We bedienen daarbij twee doelgroepen tegelijkertijd: We praten met de Original Equipment Manufacturers (OEM) en we ontwerpen vervolgens op basis van de specificaties van de gebruiker van de machine, de end user.
 

Speciale pneumatiek toepassingen
Veelal worden er hoge snelheden gevraagd met een hoge herhalingsnauwkeurigheid. De standaard verkrijgbare componenten voldoen dan niet altijd, omdat iedere toepassing om zijn specifieke afdichting vraagt. Bijvoorbeeld snelheid, chemische bestendigheid en andere eisen verlangen vaak andere onderdelen dan de standaard componenten.


Wij helpen u met onze kennis en ervaring graag om deze snelheden en hoge herhalingsnauwkeurigheid te combineren met een laag energieverbruik. We ontwerpen deze systemen samen met de machinebouwer en verplaatsen ons daarbij in de wensen van de eindgebruiker.

Voorkom een verkeerde keuze, vraag de checklist aan
We hebben een checklist voor u samengesteld met de parameters waarop u moet letten bij de keuze van een pneumatisch systeem. Denk aan de cyclustijden, chemische bestendigheid, thermodynamica, impulsmomenten en andere belangrijke kenmerken voor uw toepassing.

Met pneumatische regelingen zijn vraagstukken over bewegingen en handelingen beter te regelen dan met andere regeltechnieken. Pneumatische regelingen zijn veelal betrouwbaarder en robuuster, bijvoorbeeld als er een onverwachte belasting optreedt. Daar zijn pneumatische systemen goed tegen bestand.
 

Wij bieden u behalve onze kennis en ervaring ook de mogelijkheid aan om de componenten vooraf te testen in onze pneumatiek academie. Hier kunnen we praktijktesten uitvoeren gecombineerd met uw toepassing, zodat u kunt ervaren dat deze oplossing de juiste is voor uw machine.

Vraag de Checklist Pneumatiek aan!

 

Wilt u weten of een pneumatische aandrijving of besturing ook voor u de beste oplossing is? Vraag dan hier de checklist aan voor de toetsing van uw ontwerpcriteria. Vul uw gegevens in, dan krijgt u deze checklist automatisch toegestuurd. U kunt ons natuurlijk ook bellen op 023 569 90 90 om met een Product Specialist van gedachten te wisselen. Een e-mail sturen kan ook: verkoop@pneutec.nl.

 


© 2015 - , Pneutec.