Zaden transporteren met vacuüm conveyors

Bij de productie van brood wordt een grote variatie aan zaden, pitten, noten en chocolade gebruikt. Steeds vaker wordt er ter decoratie op het brood zaden, pitten, noten, kandij en zelfs chocolade aangebracht. Ze geven de bakproducten hun individuele smaak en look & feel. Deze zaden, pitten, noten, kandij en chocolade moeten worden getransporteerd. Vanuit een voorraad nieuw en schoon product naar een strooier waaronder het deeg voorzien wordt van de decoratie. Bij het strooien valt het restproduct (dat naast deeg valt) in een opvangbak en wordt weer hergebruikt. Vroeger was dit proces deels handmatig met veel buig- en tilwerk. Tegenwoordig is dit proces geautomatiseerd. Hierdoor wordt dit proces ergonomisch, efficiënt en betrouwbaar. Een belangrijk component in dit geautomatiseerde proces is de vacuüm conveyor.

Hoe komen zaden, pitten, noten, chocolade op mijn brood?

Transport van zaden, pitten, noten, kandij, chocolade bij bakkerijen


Droge bulkmaterialen zoals zaden, pitten, noten, kandij, chocolade en vele andere kunnen met behulp van een drukverschil en gas-/luchtstroom via gesloten pijpleidingen worden getransporteerd. Vacuüm transportsystemen zijn ontworpen om dit drukverschil te gebruiken om bulkmaterialen kosteneffectief van het ene procesgebied naar het andere te verplaatsen.

Werking vacuüm conveyor


Pneumatisch transport werkt met positieve druk, wanneer bulkmaterialen door de apparatuur van het ene punt naar het andere worden geblazen. Vacuüm transport werkt met vacuüm. Dit systeem bestaat uit vier basiselementen:

• De vacuümbron

• Het aanvoerpunt

• De transportleiding

• Het filtersysteem

Cyclische werking


Met vacuüm wordt het te transporteren materiaal overgebracht van de voorraad naar de strooier. Tijdens het transportproces beschermen de filters, de pomp en de omgeving, tegen stof en kleine deeltjes en wordt de luchtschoktank gevuld met perslucht. Na elke cyclus gaat de bodemklep open en wordt het materiaal gelost in een strooier. Het systeem is zelfreinigend, na elke cyclus worden de filters met een filtershock schoon geblazen.

piFLOW®f vacuüm conveyors voor food applicaties


Voor dit proces is de vacuüm conveyor (piFLOW®f) van Piab speciaal geschikt. Deze vacuüm conveyors zijn voorzien van een rvs-behuizingen en de afdichtingen voldoen zowel aan de FDA en de Europese richtlijnen. De kunststof en rubberdelen zijn uitgevoerd in antistatisch materiaal, de PIAB conveyor piFLOW®f kan ook ATEX gecertificeerd worden. Met de piFLOW®f wordt in het bovengenoemde proces 3 doelen bereikt:

  1. De vacuüm conveyor vult automatisch de strooier, zonder dat een medewerker dit handmatig hoeft te doen.
  2. Het brood krijgt een uniforme uitstraling.
  3. Geen verlies. Product dat niet aan het brood blijft plakken valt eraf en wordt teruggevoerd.

De piFLOW®f vacuüm conveyor wordt veel gebruikt in de voedselindustrie. Vacuümtransport is een uitstekend alternatief voor mechanische transportbanden, vooral wanneer reinheid, stofvrij transport, een kleine voetprint of weinig onderhoud nodig is. De vacuümpomp is gebaseerd op COAX®-technologie. De meest energiezuinige manier om ​​vacuüm te creëren. Een uitgebreid productassortiment met uitvoeringen voor kleine en grote batchvolumes staat tot uw beschikking. Wilt u meer weten over de voordelen van vacuüm conveying? Vraag het de applicatie specialist.

Inhoud

Gerelateerde posts
Scroll naar boven