Trends en ontwikkelingen in food & beverage industrie

De food & beverage industrie staat bekend om de hoge eisen die worden gesteld aan voedselveiligheid, materialen, hygiëne, normen en resistentie. Tegelijkertijd streven fabrikanten van voedingsmiddelen naar een verhoogde productiesnelheid. Deze schijnbare tegenstelling vormt een uitdaging binnen deze sector.

Verschillende technologische ontwikkelingen kunnen zorgen voor innovaties in de food & beverage industrie. Dit heeft uiteraard ook invloed op de handling, verwerking en verpakkingsproces van de voedingsmiddelen. Laten we eens kijken naar vijf trends die de komende jaren zeer waarschijnlijk een rol zullen spelen in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie.

1. Health & environmental friendly

Consumenten worden zich steeds meer bewust van het milieu en zijn ook bezorgd over hun gezondheid. Deze trends worden ook overgenomen in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie, vooral in de keuze van verpakkingsmaterialen. Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van biologisch afbreekbare kunststoffen, gerecyclede materialen, duurzame materialen en flexibele verpakkingen. Dit draagt bij aan het verminderen van de ecologische impact van verpakkingen. Echter vraagt dit ook een andere inrichting van het voedselverwerkings- en verpakkingsproces. Zo vergt een verpakking van gerecycled papierpulp (poreus) een andere wijze van gripping en handling dan een verpakking van kunststof.

2. Convenience

Demografische veranderingen hebben een grote invloed op de food & beverage sector. Fabrikanten spelen in op de wensen van consumenten en hun levensstijl. Zowel in westerse landen als in opkomende markten zoals Brazilië, India en China trekken steeds meer mensen naar grote steden, en groeit de middenklasse snel. Deze ontwikkelingen hebben invloed op de manier waarop we voedsel consumeren. Consumenten hebben een druk leven en weinig tijd, maar willen toch graag snel en gemakkelijk van een smakelijke maaltijd kunnen genieten. Dit uit zich in producten zoals kant-en-klaar maaltijden, éénpersoonsverpakkingen, ready-to-eat verpakkingen en gemakkelijk hersluitbare verpakkingen.

3. Internet of Things (IoT)

Het Internet of Things sluit aan bij de trend van convenience en de groeiende milieubewustheid van consumenten. Consumenten en overheden willen steeds meer weten hoe producten worden verpakt, wat er tijdens het productieproces is gebeurd en waar de producten zich in de supply chain bevinden. Dit wordt mogelijk gemaakt door goedkope modules die verbonden zijn met het internet. Het IoT biedt de mogelijkheid om verpakkingsprocessen nauwkeurig te monitoren. Bijvoorbeeld, kan de temperatuur gedurende de hele keten correct gehandhaafd worden?

4. Snelle introductie van nieuwe producten

Consumenten willen steeds meer keuzemogelijkheden. Dit heeft tot gevolg dat de doorlooptijd voor de introductie van nieuwe producten sneller moet zijn, dat de vormen en maten van verpakkingen snel moeten kunnen worden aangepast, en dat voedselproducenten zich moeten onderscheiden van andere producten. Dit vereist extra aandacht voor de verwerking in het verpakkingsproces. Nieuwe technologieën, zoals digitaal drukken, maken het mogelijk om nieuwe producten snel en efficiënt te introduceren. Bovendien kunnen verpakkingen via digitaal drukken eenvoudig en relatief goedkoop gepersonaliseerd worden. Daarnaast worden steeds meer verpakkingen modulair opgebouwd, zodat er eenvoudig kan worden gevarieerd zonder complexe aanpassingen in het ontwerp.

5. Minimalistische verpakkingen

Deze trend sluit aan bij de trend van health & environmental friendly. De consument wordt steeds milieu bewuster en zoeken naar eenvoudigere en duurzamere oplossingen met minder (of zelfs helemaal geen) verpakkingen. De trend van minimalistische verpakkingen heeft echter ook gevolgen voor het oppakken en verplaatsen van voedingsmiddelen.

Fabrikanten van machines binnen de voedselverwerkende- en verpakkingsindustrie moeten zich aanpassen aan deze nieuwe manier van werken. Voedingsmiddelen zijn kwetsbaarder wanneer ze niet beschermt worden door een verpakking. Bij de handling hiervan moet hiermee rekening mee worden gehouden bij de keuze van de grijpers, zuignappen en gripping solutions. Zo vereist een flexibele verpakking een andere grijpoplossing dan het oppakken van gebak of kwetsbare groenten.

Impact van deze trends op OEM’s binnen de food & beverage

Bovengenoemde trends hebben dus ook een grote impact op fabrikanten van machines voor de voedingsmiddelenindustrie. Fabrikanten moeten rekening houden met de behoefte aan efficiënte, flexibele en duurzame machines die kunnen voldoen aan de eisen vanuit de industrie. Machines moeten in staat zijn om verschillende verpakkingsformaten en -materialen te verwerken, gemakkelijk te reinigen zijn om aan de hygiëne-eisen te voldoen en moeten energiezuinig zijn om de milieu-impact te verminderen. Daarnaast hebben de genoemde trends ook gevolgen voor de verwerking en handling van voedingsmiddelen. Zo kunnen de voedingsmiddelen en verpakkingen bijvoorbeeld lastiger op te pakken zijn vanwege hun afwijkende formaat, flexibiliteit of type materiaal. Dit vereist aanpassingen aan de grijpsystemen van machines om een betrouwbare en efficiënte verwerking te waarborgen.

Wilt u gericht advies voor uw specifieke toepassing?

Tot zover de belangrijkste trends die de komende jaren waarschijnlijk een rol zullen gaan spelen binnen de food & beverage industrie. Pneutec is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een zeer innovatieve en toonaangevende organisatie. Ons doel is dat u, snelheid wint, kosten laat dalen, het rendement laat stijgen en dat u uw machines snel op de markt kunt brengen. Onze samenwerking zorgt ervoor dat u een technologische voorsprong binnen uw branche zult realiseren.

Indien u eens met een applicatie specialist van gedachten wilt wisselen over een specifieke toepassing, dan staan we graag voor u klaar. Maak direct een vrijblijvende afspraak om kennis te maken met Pneutec en ontdek hoe we samen uw proces of applicatie kunnen verbeteren!

Inhoud

Gerelateerde posts
Scroll naar boven