Pneumatische grijpers versus elektrische grijpers:

Wat is een grijper?

Een grijper is een hulpmiddel met als doel de fysieke arbeid te verlichten of de handeling te vereenvoudigen. Eén van de eenvoudigste modellen die we in het dagelijks leven tegenkomen is de afvalgrijper. Deze grijper, opgebouwd uit een lange stok me twee vingers aan de onderzijde en bediening aan de bovenzijde, zorgt ervoor dat de mens niet hoeft te bukken tijdens het oprapen van bijvoorbeeld zwerfafval.

Grijpers in de industrie:

Ook binnen de industrie en automatisering komen we grijpers tegen om fysieke arbeid te verlichten of zelfs weg te nemen. Binnen de huidige industrie worden grijpers gebruikt in assemblage machines, robots en manipulator. Ondanks dat bij de ontwikkeling van deze machines gekeken wordt naar energiebesparing, duurzaamheid en repeatability  is het grootste gedeelte van de toegepaste grijpers pneumatisch gestuurd.

Pneumatische grijper:

Bij een pneumatisch grijper wordt de verplaatsing van de vingers gerealiseerd door het toe- en afvoeren van gecomprimeerde lucht. Hierbij kan worden gekozen voor een dubbelwerkend principe, open en dicht d.m.v. perslucht of enkelwerkende modellen waarbij een mechanische veer voor de klemmende functie zorgt.

Balggrijper:

Naast de voornoemde modellen waarbij een mechanische beweging wordt gerealiseerd door perslucht bestaan er ook balggrijpers. De balggrijpers zijn er met name opgericht om ronde producten te heffen en verplaatsen zonder het risico op beschadigingen. De balggrijpers zijn verkrijgbaar voor het oppakken van inwendige producten zoals kogellagers en glazen potten of uitwendige producten zoals ronde buizen.

Uitvoeringen – keuze van de end of arm tooling:

Binnen de beschikbare end of arm tooling hebben de engineers grote keuze aan oplossingen. Mechanische- en/of pneumatische oplossingen in het geval van poreuze producten zoals jutte zakken of groenten in een geperforeerde verpakking of een vacuüm oplossing voor een kartonnen doos of plastic zakken. Naast het materiaal van de verpakking bepaald ook de vorm van het product of we een hoekgrijper, paralelgrijper of pneumatische driepunt vingergrijper gaan toepassen. Naast de perslucht gestuurde grijper kan de oplossing gevonden worden in een elektrische grijper.

Elektrische grijper:

Naast het voordeel dat de elektrische grijpers energiebesparend zijn doordat ze geen perslucht verbruiken bieden ze vaak nog andere interessante opties. Deze extra opties zoals bijvoorbeeld; Het stoppen op meerdere en exacte posities geven deze de elektrische aangestuurde modellen of gelijk meer functies. Daar waar de pneumatische voorloper alleen gebruikt kan worden voor het oppakken en verplaatsen van producten, is nu mogelijk om nauwkeuriger te positioneren, oppakken van meerdere afmetingen door elkaar en het selecteren en kwalificeren van producten.

Demonstratie:

Wilt u meer weten over onze pneumatische grijpers van Pneumax of de “electric hand” van Koganei die zich onderscheidt door zijn lage inbouwhoogte en daarmee de robot een grotere bewegingsvrijheid geeft of het lage eigen gewicht waardoor zwaardere producten opgepakt kunnen worden bezoek dan onze website of kom langs op de Vision, Robotics & Motion waar u ze zelf kunt beoordelen. U vindt Pneutec / Aalberts Advanced Mechatronics op stand 88.

Inhoud

Gerelateerde posts
Scroll naar boven