Aandachtspunten: handling van flexibele verpakkingen

Flexibele verpakkingen en folie verpakte producten zijn wijdverspreid in de verschillende industrieën, zoals binnen de food & beverage industrie, packaging en agritech. Of het nu gaat om zakken van stug kunststof laminaat, dunne kunststof folie of kunststof pouches, het oppakken van deze verpakkingen kan een grote uitdaging zijn. Het vereist zorgvuldige selectie van de geschikte zuignappen om ervoor te zorgen dat de verpakkingen veilig en efficiënt kunnen worden opgepakt en verplaatst.

Voorbeelden uit de praktijk

Laten we eens kijken naar twee verschillende praktijkvoorbeelden om het belang van de keuze van de juiste zuignappen voor flexibele verpakkingen te illustreren:

Voorbeeld 1: Een voedselverpakkingsbedrijf gebruikt dunne kunststof foliezakken om hun producten te verpakken. Deze zakken bevatten een vloeibare inhoud en moeten rechtstandig worden opgepakt en verplaatst. Het is van cruciaal belang dat de zuignappen voldoende hechting bieden om de zakken stevig vast te houden, zonder ze te beschadigen of plastisch te vervormen.

Voorbeeld 2: Een farmaceutisch bedrijf maakt gebruik van kunststof pouches met een strakke folie rond de verpakte medicijnen. De pouches hebben een afwijkende vorm en moeten zijwaarts worden opgepakt voor verpakkingsdoeleinden. Hier is het belangrijk om zuignappen te kiezen die de vorm van de pouch goed kunnen volgen en een stevige grip bieden, zelfs bij zijwaartse bewegingen.

Belangrijke aandachtspunten bij de selectie van de juiste zuignappen

Bij het oppakken van flexibele verpakkingen met zuignappen zijn er vier belangrijke aandachtspunten waar rekening mee moet worden gehouden:

1. Soorten flexibele verpakkingen:

Er zijn verschillende typen flexibele verpakkingen, variërend van zakken van stug kunststof laminaat tot dunne kunststof folie en kunststof pouches. Elk type verpakking vereist mogelijk een andere zuignapconfiguratie om een optimale grip te garanderen.

2. Bewegingspatroon:

Het is essentieel om te bepalen welke beweging vereist is bij het oppakken van de verpakkingen. Gaat het om een rechtstandige beweging, een zijwaartse beweging of moet het product worden gekanteld? De snelheid waarmee de beweging plaatsvindt, kan ook van invloed zijn op de selectie van zuignappen.

3. Vorm van de verpakking:

De grootte en vorm van de flexibele verpakkingen zijn van belang bij het kiezen van geschikte zuignappen. Kleinere verpakkingen vereisen mogelijk zuignappen met een kleinere diameter om een optimale grip te behouden. Als de verpakking een afwijkende vorm heeft of de folie strak om het product zit, kan het nodig zijn om zuignappen te selecteren die specifiek zijn ontworpen om zich aan te passen aan dergelijke variaties en een veilige grip te behouden. Daarnaast dient er uiteraard gekeken te worden naar het aantal zuignappen dat voor de vorm benodigd is om de desbetreffende flexibele verpakking op een juiste manier op te pakken.

4. Gewicht en gewichtsverdeling:

Het gewicht van het verpakte product is een belangrijke overweging bij het selecteren van zuignappen. Gaat het om een licht of een zwaar product? Is het gewicht gelijkmatig (homogeen) verdeeld in de verpakking of is het ongelijk verdeeld? Het oppakken van een zak chips vereist bijvoorbeeld andere typen zuignappen dan het oppakken van een zak aardappelen.

Het juiste advies als sleutel tot voor succes

Onthoud dat het oppakken van flexibele verpakkingen met zuignappen een complex proces kan zijn, waarbij verschillende factoren een rol spelen. De bovengenoemde aandachtspunten zijn slechts enkele criteria waarmee rekening moet worden gehouden bij het oppakken van flexibele verpakkingen. Er zijn veel verschillende typen zuignap series beschikbaar voor deze toepassingen, zoals bijvoorbeeld de piGRIP, de MX cups of de BGX cups van Piab. Het is echter altijd essentieel om te testen met het specifieke type flexibele verpakking en de geselecteerde zuignappen. Indien u hierbij hulp nodig heeft, dan kan één van onze applicatie specialisten u van advies voorzien voor uw specifieke toepassing.

Inhoud

Gerelateerde posts
Scroll naar boven