4 engineering stappen voor fluid control applicaties

Het beheersen van de flow is een uitdaging die vaak voorkomt bij verschillende toepassingen binnen de voedselverwerkende industrie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan frisdrank dispensers, vulmachines, koffiemachines of sausbereidingssystemen.

Bij het ontwerpen van een fluid control applicatie gaat het niet alleen om het selecteren van de juiste componenten, zoals een magneetventiel, drukschakelaar of magneetpomp. Het draait vooral om de omstandigheden waarin de applicatie of machine moet werken. Hierbij zijn zaken zoals veiligheid en de eisen van de eindgebruiker ook van groot belang. Om OEM’ers te ondersteunen tijdens het ontwerp- en engineeringproces, zijn er enkele belangrijke aandachtspunten die in overweging moeten worden genomen.

Stap 1: Randvoorwaarden

De eerste stap bij het ontwerp is het analyseren en in kaart brengen van de wensen van de klant of eindgebruiker. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de functionaliteit van de applicatie of machine, maar ook naar de dimensionering en de minimale/maximale prestaties.

Stap 2: Medium

De chemische samenstelling van het medium speelt een grote rol bij de selectie van het leidingwerk en de appendages. Als het medium agressieve eigenschappen heeft ten opzichte van bepaalde materialen, beïnvloedt dit het ontwerp. Denk hierbij niet alleen aan het materiaal van de behuizing, maar ook aan de afdichtingen, zoals NBR, FKM, EPDM of PTFE.

Stap 3: Omgevingsfactoren

Naast het medium moet er ook rekening worden gehouden met omgevingsomstandigheden, zoals temperatuur, explosiegevoeligheid, aanwezigheid van agressieve dampen, vochtigheid en specifieke certificeringen, zoals FDA-keur.

Stap 4: Dimensionering

Met de belangrijkste voorwaarden en beperkingen in gedachten, is de volgende stap de dimensionering van de applicatie of machine. Dit is cruciaal voor de prestaties en levensduur. Onderdimensionering kan leiden tot een hogere weerstand en drukverlies, terwijl overdimensionering wervelingen en cavitatie tot gevolg kan hebben. Om de juiste keuzes te maken, moeten vragen worden beantwoord over de gewenste flow, Cv- of Kv-waarden, primaire en secundaire druk, MOPD tijdens schakelmomenten en afstanden die het medium moet overbruggen.

Advies voor uw specifieke applicatie in de voedingsmiddelenindustrie

Nu kunt u beginnen met het selecteren van de juiste componenten die voldoen aan de eisen van uw klant of de eindgebruiker. Dit kan een uitdagende taak zijn, vooral bij specifieke toepassingen. Als u hulp nodig heeft, aarzel dan niet om contact op te nemen met pneutec. Onze applicatie specialisten helpen u graag met het dimensioneren van de applicatie en het selecteren van de juiste componenten voor uw specifieke toepassing.

Inhoud

Gerelateerde posts
Scroll naar boven