Verschil snelheidsregelventiel en drukreduceerventiel


27-12-2016 - Edwin van den Nieuwendijk

Zowel het snelheidsregelventiel als het drukreduceerventiel worden vaak in pneumatische systemen gebruikt. Echter is er een misverstand over wat het verschil tussen deze twee componenten is. Het komt regelmatig voor dat deze pneumatische componenten door elkaar heen worden toegepast, bijvoorbeeld bij het regelen van de snelheid van een cilinder. Dit kan tot onnodige kosten leiden!

 

De flow en de persluchtdruk regelen

Het verschil tussen een snelheidsregelventiel en een drukreduceerventiel is eigenlijk heel eenvoudig. Een snelheidsregelventiel regelt de flow (dus het aantal liters per minuut) en een drukreduceerventiel kan de luchtdruk regelen.

 

                     

 

De snelheid van een pneumatische cilinder regelen

Het verschil kan het beste uitgelegd worden aan de hand van een eenvoudig voorbeeld: het regelen van de snelheid van een pneumatische cilinder. Bij het regelen van de snelheid van de cilinder met een snelheidsregelventiel wordt het aantal liters per minuut geregeld (flow), waardoor de cilinder sneller of langzamer gaat lopen. Met de luchtdruk, en dus de kracht die de cilinder kan uitoefenen, verandert niks. Het regelen van de snelheid met een drukreduceerventiel kan ook door de druk van bijvoorbeeld 8 bar naar 6 bar te reduceren. Hierdoor is er ook minder aantal liter perslucht per minuut beschikbaar, wat ervoor zorgt dat de cilinder langzamer loopt. Doordat de luchtdruk in de cilinder ook omlaag is gegaan, kan de cilinder logischerwijs ook minder kracht uitoefenen.

 

Overdimensionering door gebruik drukreduceerventiel

De consequenties om met behulp van een drukreduceerventiel de snelheid van een cilinder te regelen, zijn dat er over gedimensioneerd kan worden. Er is namelijk een cilinder nodig met een grotere diameter om dezelfde kracht uit te kunnen oefenen. Dit betekent voor u een hogere aanschafprijs van de pneumatische cilinder, maar daarnaast ook hogere kosten in persluchtverbruik, omdat een cilinder met een grotere diameter meer perslucht verbruikt.

 

Hulp nodig bij het ontwikkelen van uw applicatie?

Onze Product Specialisten helpen u graag verder bij het dimensioneren van uw applicaties en systemen. Pneutec is gespecialiseerd om u snel te helpen met uw complexe vraagstukken. Dit geldt niet alleen voor de Pneumatiek maar ook andere applicatiegebieden, zoals Vacuüm Techniek, Flow Control en Dempingstechniek.

Vragen over dit nieuwsbericht?

Heeft u vragen na het lezen van dit bericht, vul dan het formulier in en we zullen spoedig contact met u opnemen. U kunt ons ook bellen via 023 569 90 90 of een e-mail sturen naar verkoop@pneutec.nl.

 

 

 
© 2015 - , Pneutec.