SECTOR FOOD: Wat betekent de nieuwe EU verordening voor u?


07-03-2016 - Mark Dijkstra

Per 1 januari 2016 is de nieuwe EU verordening 10/2011 van kracht. Dit heeft een grote impact op alle installaties in de voedingsmiddelenindustrie. Alle kunststoffen die direct in aanraking komen met voedingsmiddelen moeten namelijk voldoen aan de eisen die deze verordening stelt.


Zo is bijvoorbeeld niet elk type slang  geschikt voor het transporteren van voedingsmiddelen. Enkel slangen en leidingen welke aan bepaalde regels en richtlijnen voldoen, mogen gebruikt worden om bijvoorbeeld koffie, suiker of zelfs melkpoeder van A naar B te transporteren.

 

Kunststof slangen voor transport van voedingsmiddelen

Masterflex, partner van Pneutec, levert een breed scala aan gecertificeerde slangen en corresponderende verbindingsstukken welke geschikt zijn voor de voedingsmiddelenindustrie. Zij zijn zelfs de eerste in de markt die kunnen voldoen aan de nieuwe richtlijn. “We besloten ervoor te zorgen dat onze producten zo snel mogelijk conform de nieuwe richtlijn zouden zijn", zegt Joachim Jacobi, FOOD Hose Development Project Manager bij Masterflex. “En wij zijn de eerste in de markt die kunnen garanderen dat onze permanent anti-statische FOOD slangen voldoen aan de nieuwe eisen voor gebruik bij voedingsmiddelen, zoals in de Verordening 10/2011 gevraagd wordt. De wanden van onze FOOD-A slangen blijven constant anti-statisch met een oppervlakte weerstand van Ro < 109 Ohm en voldoen daarom ook aan de geleidbaarheid volgens TRBS 2153 (ATEX).” Na enkele overgangsjaren is per 1 januari 2016 de nieuwe Europese Verordening de enige rudimentaire standaard welke voor de gehele voedingsmiddelenindustrie van kracht is. Alle andere slangen uit de Masterflex PUR FOOD serie voldoen al sinds 2012 aan de Verordening.

 

Hierdoor kunnen alle FOOD slangen en producten, gefabriceerd door Masterflex, gebruikt worden voor het transporteren van voedingsmiddelen. Van aardappelzetmeel, suiker tot diepvries-fruit of groenten en zelfs poeder voor babymelk. "We leveren onze klanten niet alleen de hoge kwaliteit die zij van ons gewend zijn, maar ook altijd de best mogelijke overeenstemming met de wettelijke eisen", voegt Jacobi daaraan toe. Dankzij het geoptimaliseerde profiel van de FOOD slangen blijft er nauwelijks residu van het getransporteerde product achter in de slang. Hierdoor zijn de FOOD slangen erg eenvoudig te reinigen en kunnen zij ook gebruikt worden voor transport in elke richting.

 

Wijzigingen voor kunststof materialen in contact met voedingsmiddelen

Binnen de Europese Gemeenschap geldt een wirwar van verschillende richtlijnen en normeringen welke in de loop der jaren door de verschillende lidstaten zijn ingevoerd. Vanaf 2011 dienen bedrijven in de voedselverwerkende industrie te voldoen aan de verschillende eisen van het algemene raamwerk EC verordeningen 1935/2004, Verordening 2023/2006 op het gebied van veilige productie en specifiek verordening EU 10/2011 op ‘kunststof materialen bedoeld om in contact te komen met voedingsmiddelen’ ook bekend als de ‘European Plastics Implementation Measure’ (PIM).

 

Het doel van de nieuwe verordening is het verzamelen van de verschillende regels over dit onderwerp binnen de Europese Unie en dit in een eenduidige richtlijn naar buiten te brengen. De vereisten met betrekking tot migratietesten en het gebruik van levensmiddel simulanten zijn bijvoorbeeld aangepast. Tevens zijn de vereiste contacttijd en contacttemperatuur opnieuw vastgesteld en is de Verordening uitgebreid om ook het gebruik van zogenoemde multilayer-materialen en multilayer-folies te dekken.

 

“Alle grondstoffen voor onze FOOD slangen zijn conform de strengste bepalingen van de internationale voedingsmiddelen wetgeving en kunnen daarom veilig gebruikt worden in de gehele voedingsmiddelenindustrie", benadrukt Jacobi. Dit is bevestigd en gecertificeerd door een onafhankelijk keuringsinstituut. Als aanvulling op de drie gespecificeerde standaarden, zijn de FOOD slangen van Masterflex ook conform de vereisten van de FDA en het Duitse LFGB (Levens- en Voedingsmiddelen Code).

 

De ingegoten spiraal in de FOOD slangen wordt door Masterflex altijd uit RVS-draad vervaardigd. Hierdoor kunnen zij verzekeren dat, zelfs indien het onderliggende materiaal versleten is, de slang nog conform de vereisten voor de voedingsmiddelenindustrie is. Dit wordt nog extra onderbouwd door het testrapport waarin niet alleen de gebruikte materialen conform de richtlijn getest worden, maar ook de complete slang.

 

Meer weten over de Europese verordening 10/2011?

Wilt u er ook voor zorgen dat uw installatie voldoet aan de eisen van de Europese verordening 10/2011? Of bent u in het algemeen geïnteresseerd in technische slangen voor bijvoorbeeld transport van producten? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze Product Specialisten. Of vul het contactformulier hieronder in.

Vragen over dit nieuwsbericht?

Heeft u vragen na het lezen van dit bericht, vul dan het formulier in en we zullen spoedig contact met u opnemen. U kunt ons ook bellen via 023 569 90 90 of een e-mail sturen naar verkoop@pneutec.nl.

 

 

 

 
© 2015 - , Pneutec.