Pneumatiek voor mobiele en draagbare toepassingen


18-08-2016 - Edwin van den Nieuwendijk

Bij de ontwikkeling van een nieuw product of toepassing is het selecteren van het juiste ventiel veelal een uitdaging op zich. Bij het ontwerpen van een mobiele toepassing of draagbare applicatie voor medische apparatuur komen daar nog extra uitdagingen bij. De punten die bij draagbare pneumatische toepassingen de aandacht verdienen zijn:

 • Power consumption – energieverbruik
 • Size, afmetingen
 • Gewicht
 • Performance, prestatie, flow karakteristiek
 • Duurzaamheid, levensduur
 • Customizing mogelijk?

 

Powerconsumption – energieverbruik

Een voeding, of zeker de accu / batterij, is in een draagbare applicatie vaak één van de grootste en zwaarste producten. Het optimaliseren van bijvoorbeeld de ventielselectie, met daarbij de laagst mogelijk stroomverbruik, is dan een belangrijke stap in uw design traject.

 • Flow karakteristiek
 • Drukverschil, pressure differential
 • Toelaatbare temperatuur verschillen, maximaal toegestaan vermogen
 • Aansluitmaat

Dit zijn enkele criteria die tijdens het design proces vastgelegd moeten worden en daarmee  bepalend zijn voor de keuze tussen een balanced ventiel, unbalanced ventiel of een latching ventiel. balanced ventielen hebben veelal een goede performance en flow capaciteit bij een laag energieverbruik. Unbalanced ventielen vragen daarentegen een lagere investering maar vragen meer elektrisch vermogen. Het grotere vermogen wordt veroorzaakt door de relatief grote spoelen die sterk genoeg moet zijn om de return force, wrijving en krachten gerealiseerd door drukverschillen in het media, te overwinnen.

 

                                                     

Energie besparing door het gebruik van een latching valve 

Een andere oplossing is de latching solenoid (latching ventiel) die voldoende heeft aan een pulse van 50 milliseconden om te schakelen tussen twee posities. Het ventiel is daardoor ook in ingeschakelde positie spanningsloos (geen stroomverbruik). Door het toepassen van een latching ventiel kunnen in veel applicaties significante energie besparingen worden gerealiseerd.

 

 

Prestatie

Aansluitingen en afmetingen zijn belangrijke gegevens, echter volkomen irrelevant als het ventiel de opgestelde flow, druk, cyclustijd of andere parameters niet kan behalen. Deze andere parameters kunnen zijn:

 • Response time (respons tijd): Het minimaliseren van de schakeltijd tussen het open en sluiten van de klep kan kritisch zijn in de ontwikkeling van een medische applicatie. Bijvoorbeeld: wanneer de hoeveelheid lucht of vloeistof die geleverd moet worden in een bepaalde tijdseenheid belangrijk is. Daarin tegen betekent in de machinebouw een hogere schakelsnelheid een lagere cilinder snelheid, minder slijtage van de zuiger seals, lagere impact en verbetering van de repeatabillity (herhalingsnauwkeurigheid). In het algemeen kan gezegd worden dat een poppet-type enkele milliseconden sneller is dan een spool ventiel door het beperken van het aantal bewegende delen.
 • Lekkage: In bijna alle situaties is lekkage ongewenst. Bij de ventiel keuze moet dan ook rekening worden gehouden met de maximale toegestane lekkage gedurende de levenscyclus.  
 • Precisie: Herhalingsnauwkeurigheid van het ventiel of klep. Is het herhaal debiet, van cyclus tot cyclus, belangrijk? In medische toepassingen is het herhaal debiet en laag eigen inhoud van de klep een steeds belangrijker selectiecriteria aan het worden. Meer lezen over ventielen met een laag eigen inhoud.

 

Wat is duurzaam?

Wat is er nodig? Wat is de toepassing? Waar wordt uw product toegepast? In vergelijking met een stationaire opstelling moeten draagbare apparaten tegen een stootje kunnen. Het kiezen van een robuust ventiel is bij bewegende of draagbare applicaties een must om duurzaamheid te garanderen. Bewegende delen, glijvlakken en metaal op metaal geeft wrijving. Hoe minder wrijving of bewegende delen hoe duurzamer uw oplossing. Waar wordt uw product toegepast, wat zijn bijvoorbeeld de omgevingsfactoren, wat kan er gezegd worden over: de luchtvochtigheid en omgevingstemperatuur? Wat is de kwaliteit van het media wat wordt getransporteerd, is dit vrij van verontreiniging of moeten we kiezen voor een poppet ventiel wat meer immuun is voor verontreinigen in vloeistof of gecomprimeerde lucht?

 

Customizing

Is er customizing nodig? Past het standaard ventiel in uw applicatie of is een klant specifieke oplossing gewenst? Wat zou het voor u betekenen als het ventiel geïntegreerd wordt in uw body? Kan het samen gebouwd worden met druk-, filter- en flowregelaars?

 

Vraag één van onze Product Specialisten om hulp

Uw applicatie of toepassing heeft waarschijnlijk nog veel meer criteria ’s waar u als deskundige zo doorheen loopt en de juiste keuze per klant maakt. Het selecteren van het juiste ventiel is waarschijnlijk niet uw core business. Vraag dan één van onze Product Specialisten om hulp.

Vragen over dit nieuwsbericht?

Heeft u vragen na het lezen van dit bericht, vul dan het formulier in en we zullen spoedig contact met u opnemen. U kunt ons ook bellen via 023 569 90 90 of een e-mail sturen naar verkoop@pneutec.nl.

 

 
© 2015 - , Pneutec.