Industrie 4.0, de invloed op machines


04-01-2017 - Liesbeth Slob

Vorige maand vond de derde editie van het Machinebouw event plaats, waar we werden bijgepraat over industrie 4.0 en de invloed daarvan op de machines en het bedrijfsleven.


Als er over industrie 4.0 wordt gesproken, betreft dit voornamelijk de invloed op onze producten en machines. Kort samengevat betekent industrie 4.0 dat verschillende machines binnen een productieproces beter met elkaar geïntegreerd zijn en zelfsturend zijn, waardoor er een hogere productiviteit behaald kan worden en vooral ook meer flexibiliteit. Bijvoorbeeld een machine die verschillende producten willekeurig door elkaar kan produceren, waardoor de kosten omlaag kunnen en enkelstuks productie voor de prijs van massaproductie mogelijk is.

 

 

Deze editie van het Machinebouw event liet ook de invloed van industrie 4.0 op ons businessplan zien. Bedrijven vertelden over hoe zij er mee omgingen en wat hun toekomstvisie is. De ontwikkelingen gaan namelijk steeds sneller en om ons heen zien wij bedrijven, die zich vroeger aan de top van de markt bevonden, gewoon omvallen. Ze konden de ontwikkelingen niet meer bijbenen en hebben te laat geschakeld.
Wij moeten ons afvragen: “waar willen wij staan in 2020?” Kan het huidige business model nog wel of moet er geschakeld worden naar een ander business model?
 
Zeker als wij in Nederland voorop willen lopen met de industriële ontwikkelen komt dit neer op snelheid, flexibiliteit, kwaliteit en efficiency. Industrie 4.0 betekent niet alleen flexibele machines en producten, maar ook flexibele processen binnen een bedrijf en een flexibel business plan.

 

 

Flexibele processen

Om snel en stabiel te ontwerpen als bedrijf is het belangrijk om een ontwerp te maken die modulair is en uit zoveel mogelijke configureerbare blokken bestaat. Het is belangrijk dat alle data van veel gebruikte onderdelen vast ligt in een database en makkelijk daaruit te werken is.  Een ontwerp dat bestaat uit verschillende configureerbare blokken zorgt ervoor dat de verschillende groepen (mechanica, elektronica en software) meer tegelijkertijd kunnen werken. Dit zorgt ervoor dat de sales sneller een offerte kan maken, de klant sneller weet waar hij aan toe is en de machine sneller gebouwd kan worden.
 
Configureerbare blokken komt niet alleen de snelheid van de processen ten goede, maar ook de stabiliteit van de processen. De techniek van uw core business is voor u niet moeilijk, maar de veranderde processen eromheen zijn dat misschien wel. Juist in deze tijden is het belangrijk dat kennis goed geborgd is binnen een bedrijf, want wat het succes bepaalt is 20% techniek en 80% de mens. Hierin zal partnership voor sommige bedrijven het verschil kunnen maken. Dan focust iedereen op zijn eigen core business en samen wordt er de trein van industrie 4.0 niet gemist en wordt er doorgereden op hoge snelheid.

 

 

Flexibel business model

Het feit dat machines steeds meer fit for purpose worden, gaat samen met steeds meer verschillende wensen van klanten voor de machines en vooral ook voor de data die uit de machine te halen is. Zodat de klant de machine kan laten communiceren met de hele data infrastructuur binnen hun bedrijf. Dit zorgt ervoor dat ons business model flexibeler moet worden. Naast het leveren van de machines moeten wij ook denken aan eventuele servicecontracten voor ondersteuning van de communicatie met de geleverde machine, en ook met updates als er weer nieuwe ontwikkelingen zijn op gebied van uw core business. Niet alleen wij moeten aanwezig zijn op de trein van snelle veranderingen binnen industrie 4.0, maar ook onze klanten.

 

 

Pneutec en industrie 4.0

Wat betekent dit nu voor Pneutec? Qua producten is het duidelijk. De producten moeten de flexibiliteit en effectiviteit van de machine verhogen en tevens met het netwerk te verbinden zijn. Al is dit laatste nog niet altijd vanzelfsprekend voor pneumatiek, vacuümtechniek en dempingstechniek. De benodigde veranderingen zijn al goed te zien op gebied van pneumatiek. Een flow control valve die meet hoeveel lucht de machine ingaat en ook een sein kan geven als dat meer wordt dan verwacht, bijvoorbeeld vanwege lekkage. Deze valve verhoogt daardoor de effectiviteit van het perslucht gebruik. Op gebied van vacuümtechniek speelt Piab goed in op industrie 4.0 door vacuüm ejectors te ontwerpen waarbij veel via het netwerk in te stellen en aan te sturen is.
De grootste uitdaging van flexibiliteit bij vacuüm grippers is het oppakken van zoveel mogelijk verschillende objecten met dezelfde gripper. Maar ook daar zijn al veel veranderingen gaande, zie bijvoorbeeld de verschillende grippers die verschillende objecten kunnen oppakken in dezelfde afmetingen range, of het voorbeeld van de CNC-machines met verschillende gereedschap revolvers. Dat voorbeeld kan vertaald worden naar verschillende vacuüm grippers in 1 machine die een grote range van verschillende objecten kunnen oppakken.
Er is veel mogelijk en wij helpen machinebouwers zulke pneumatiek en vacuümtechniek toe te passen in hun machine. Maar wij merken ook dat er nog te veel machinebouwers zijn die hun verbeeldingskracht beperken.
 
Qua business model is het onze taak om machinebouwers te helpen hun machine gereed te maken voor industrie 4.0. Omdat wij ons focussen op onze corebusiness en de machinebouwer op de zijne wordt er in korte tijd een 4.0 machine gebouwd. Het is belangrijk dat er op deze manier een modulaire machine wordt ontworpen, zodat het makkelijk aan te passen is aan de wensen van de klant en de klant snel weet waar hij aan toe is.
 
Wat vooral belangrijk is dat wij onze fantasie gebruiken en ons niet laten beperken door een onderbuikgevoel. Heeft u een idee of een toekomstvisie en wilt u weten of het mogelijk is op gebied van pneumatiek, vacuümtechniek, dempingstechniek of flow control? Benader ons dan vooral en wij helpen u industrie 4.0 te verwerkelijken in uw machine. De trein van de ontwikkelingen gaat te snel om eerst te twijfelen en daardoor de trein te missen. Maar besef ook dat of u meekomt met de trein van industrie 4.0 niet alleen afhankelijk is van de productontwikkeling, maar ook van interne processen en business model.

Vragen over dit nieuwsbericht?

Heeft u vragen na het lezen van dit bericht, vul dan het formulier in en we zullen spoedig contact met u opnemen. U kunt ons ook bellen via 023 569 90 90 of een e-mail sturen naar verkoop@pneutec.nl.

 

 

 

 

 
© 2015 - , Pneutec.