Hoe engineer ik een fluid control applicatie?


19-07-2016 - Edwin van den Nieuwendijk

Beheersing van de flow is in veel applicaties een terugkerende uitdaging. Bij het engineeren van een fluid control applicatie gaat het niet alleen om het selecteren van de fluid control componenten, zoals een magneetventiel, een drukschakelaar of een magneetpomp. Het gaat vooral om de omstandigheden waar de gehele applicatie of de gehele machine in dient te opereren. Hierbij spelen zaken als veiligheid en de eisen en wensen van de eindgebruiker ook een zeer belangrijke rol. Om u als OEM’er te ondersteunen in de design- en engineering fase, hebben we hieronder een aantal aandachtspunten benoemd waar u rekening mee dient te houden.
 

fluid control applicatie

Randvoorwaarden

De eerste stap die bij het ontwerp moet worden genomen, is het analyseren en in kaart brengen van de wensen van de klant of de uiteindelijke gebruiker. Behalve aan de functionaliteit van de applicatie of machine, komt hierin ook de dimensionering aan de orde. Daarnaast wordt de minimale en maximale prestatie bepaald.

 

Medium

De chemische samenstelling van het medium speelt een grote rol bij de selectie van het leidingwerk en de appendages. Indien het gas of de vloeistof een agressieve inwerking heeft ten opzichte van bepaalde materialen, zal dit een leidraad gaan vormen in het ontwerp. Denk hierbij niet alleen aan het materiaal van de body, maar ook aan de afdichting. De afdichting kan worden uitgevoerd in nitrile rubber (NBR), Viton (FKM), Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer (EPDM) of PolyTetraFluor Ethyleen (PTFE).

 

Omgevingsfactoren

Behalve met het medium hebben we ook te maken met de omgevingsomstandigheden, zoals:

  • Omgevingstemperatuur
  • Explosie gevoelige omgeving, is een ATEX certificering noodzakelijk?
  • Aanwezigheid van agressieve dampen
  • Vochtigheid, risico op condensvorming
  • Specifieke certificering, bijvoorbeeld FDA keur in de food & beverage sector of de NORSOK in de offshore industrie

Dimensionering

De belangrijkste voorwaarden, mogelijkheden en beperkingen zijn nu bepaald. De volgende stap is de dimensionering van de gehele applicatie of machine. Voor de prestatie en levensduur is dit, na de materiaalkeuze, de belangrijkste stap. Onderdimensionering, een te kleine orifice (doorlaat), geeft een hogere weerstand en drukval in het systeem. Daarentegen kan overdimensionering leiden tot wervelingen binnen in de appendages en het leidingwerk. Dit heeft uiteindelijk cavitatie en overmatige slijtage tot gevolg. Om tot een verantwoorde keuze te komen, moet antwoord worden gegeven op de volgende vragen:

  • Wat is de flow?
  • Wat is de gewenste Cv waarde of Kv waarde?
  • Wat is de primaire en secundaire druk?
  • Wat is de MOPD tijdens schakelmomenten?
  • Welke afstanden moet het medium overbruggen?

 

Hulp nodig bij de dimensionering van uw applicatie?

Tot zover de belangrijkste basispunten voor het engineeringsproces. Nu kunt u beginnen met het daadwerkelijk selecteren van de juiste componenten die voldoen aan de door uw klant en overheid opgestelde eisen. Dit kan een lastige klus zijn die weer nieuwe vragen bij u oproept. Met name als het specifieke toepassingen betreft, is het best voor te stellen dat het moeilijk is om de juiste keuzes te maken.
 
Aarzel in dit geval niet om contact op te nemen met Pneutec. Onze Product Specialisten helpen u graag verder met de dimensionering van de applicatie en de selectie van de juiste componenten voor uw specifieke toepassing.

Vragen over dit nieuwsbericht?

Heeft u vragen na het lezen van dit bericht, vul dan het formulier in en we zullen spoedig contact met u opnemen. U kunt ons ook bellen via 023 569 90 90 of een e-mail sturen naar verkoop@pneutec.nl.

 

 

 
© 2015 - , Pneutec.