Een intelligente grijpoplossing met vacuüm


Wilt u met een hoge snelheid veel verschillende producten verwerken in uw productielijn of distributiecentrum? Lees dan verder waarom een vacuüm handlingsysteem op basis van een vacuümgijper/foamgrijper een goede oplossing voor u is.

 

Vraag onderaan deze pagina een stappenplan aan voor het ontwerpen van uw eigen oplossing. 

Wanneer kiest u voor een

vacuümgrijper / foamgrijper?


Conventionele methoden met zuignappen voor het verplaatsen van dozen, blikken, kazen, potten en andere materialen, werken niet als de variatie van de producten groot wordt. Bij verschillende vormen, gewichten en verpakkingen zijn andere oplossingen mogelijk: bijvoorbeeld de Kenos® Vacuüm gripping system, de Unigripper of andere vacuümgrippers.

 

Deze vacuümgrippers of foamgrippers - een vacuümgripper uitgevoerd met foam - zijn geschikt voor situaties waarbij er op de productielijn veel variatie is in de producten die verplaatst moeten worden. Denk aan glazen potten, hout of andere producten, die in aantallen of vorm kunnen verschillen. Vacuümgrijpers kunnen grotere volumes van producten met variatie foutloos en snel overzetten, bijvoorbeeld van een stapel op een transportband, of van een transportband in een doos, of van een gehele laag met eindproducten op een pallet. 

 

 

 

 

Per situatie zal de applicatie moeten worden ontworpen. Onze engineers kunnen u precies vertellen hoe u dat eenvoudig kunt doen. Zo creëert u een optimale productietechniek voor uw eigen situatie met allerlei voordelen:

 • Flexibiliteit
 • Geen omsteltijden
 • Snelheid
 • Gemakkelijke bediening
 • Beheersbaar

 

Vrijblijvend onze Checklist Vacuümtechniek aanvragen

 

Wilt u weten waar u op moet letten bij vacuümtechniek? Ontvang onze Checklist Vacuümtechniek vrijblijvend in uw mail.

 

Over de Unigripper vacuümtechniek

 

De Unigripper vacuümtechiek betreft een totale oplossing om flexibel en zonder omsteltijden allerlei producten te kunnen oppakken en verplaatsen. 

 

De werking is gebaseerd op een gepatenteerd kleppensysteem en een speciale foam die ervoor zorgen dat de producten op een veilige, betrouwbare en energiezuinige manier opgepakt kunnen worden. Ook indien niet de gehele oppervlakte van de tool bedekt is met producten werkt de Unigripper feilloos.

 

De tool is makkelijk schoon te maken om snel weer het productieproces te kunnen hervatten. De vacuümgrijper wordt compleet met bevestigingsgaten geleverd. De positie en de afmetingen van deze gaten worden altijd in overleg met de klant bepaald.

 

Er zijn tal van opties die afgestemd kunnen worden op uw wensen: 

 

 • De detectie van de lagen
 • Flexibele ophanging
 • Detectie van de achtergebleven product of scherven
 • Oppakken van het tussenlegvel
 • Pallet handling
 • Oppakken van incomplete lagen
 • Oppakken van lagen met ontbrekende producten
 • Spreiden/draaien
 • Oppakken met of zonder zij-steun of klemming.

Voorbeeld 1: Blik / Glas

 

Een veel voorkomend voorbeeld is depalletiseren van gehele lagen met blikken of glazen potten. Deze worden als verpakkingsmateriaal op pallets aangeleverd bij  bijvoorbeeld de conserven fabrikanten. Het depalletiseer-proces kan de bottleneck vormen indien de snelheid van het productie proces verhoogd moet worden. Denk  bijvoorbeeld ook aan de mankracht die nodig zou kunnen zijn om al die blikken of glazenpotten op de transportband over te zetten.

 

Problemen kunnen ontstaan als er met meerdere soorten blik of glazen gewerkt moet worden. Andere veel voorkomende problemen zijn dat:

 • Verschillende afmetingen pallets verwerkt moeten worden
 • De positie van de producten willekeurig kan zijn
 • Er een detectie gedaan moet worden op een achtergebleven glas of pot
 • Wellicht het zogenaamde tussenlegvel ook moet worden verwijderd
 • In fabrieken waarin voedingsmiddelen worden verwerkt, hoge eisen gelden omtrent materiaal keuze en afwerkingen van de productiemiddelen (FDA of vergelijkbaar).

 

Het werken met het vacuümsysteem van vacuumgrippers biedt de mogelijkheid om flexibel, zorgvuldig, en hygiënisch de bovengenoemde producten te handelen.

 

Resultaat

Bij een klant werd vóór het toepassen van de automatisering één pallet laag per 4 minuten verwerkt. Nu, na de toepassing, is dat één pallet laag per halve minuut (30 seconden).

 

Voorbeeld 2: Hout

 

In de houtverwerkende industrie worden allerlei soorten houten producten vervaardigd; de afmetingen, de kwaliteit van de oppervlakteafwerking en de vorm kunnen enorm variëren. Deurprofielen en raamkozijnen, keukenbladen, laminaat en houtprofielen, pallets en bekistingmateriaal, deze producten behoren allemaal tot de mogelijkheden. Veiligheid is een zeer belangrijk aspect bij het verwerken van grote, zware producten.

 

Er zijn allerlei processen waarin het te bewerken product ingevoerd moet worden; ontstapelen, overzetten na een bewerking, draaien, spreiden, invoeren in de verpakkingslijn, stappelen en palletiseren van het eindproduct. 

 

 

Door het gebruik van de Unigripper tool is de zorgvuldige handling samen met een lange levensduur van het hefsysteem en een maximale flexibiliteit verzekerd. 

 

Resultaat

Bij een klant die pakketten met in dunne folie gewikkeld laminaat op een pallet moest stapelen, zit het resultaat onder andere in de verbetering van de arbeidsomstandigheden en verlaging van het ziekteverzuim. De meer dan 50kg zware en 5 meter lange pakketten worden nu foutloos, snel en zonder beschadiging automatisch verwerkt in plaats van met de hand.

Voorbeeld 3: Kaas oppakken

 

Een van de meest belangrijke export producten van  Nederland is kaas: zowel het product zelf als de machines die met de productie en verpakkingsproces van kaas te maken hebben. Deze installaties berusten op hoge productiviteit, betrouwbaarheid, goede reinigingsmogelijkheden en allerlei eisen omtrent voedselveiligheid.

 

In sommige installaties worden kazen van de planken of uit houten kisten opgetild/opgepakt. De kazen kunnen in een waslaag zitten, maar kunnen ook in folie getrokken zijn. Uiteraard zijn ze in verschillende vormen en gewichten. Snelheid is van groot belang.

 

Een Unigripper tool is de ideale oplossing om het verplaatsingsproces te automatiseren: Op een transportband of in een doos/kist, per stuk of in een formatie. Geen van deze processen is een probleem. Om aan alle hygiëne eisen te kunnen beantwoorden worden alle aluminium delen geanodiseerd en kan de rubberen mat die bevestigd is aan de foamcarrier zelfs in de vaatwasser gereinigd worden. Het meervoudige filtersysteem zorgt ervoor  dat alle deeltjes buiten het voertuig blijven.

 

Mogelijke hoogteverschillen in de producten kunnen gecompenseerd worden door een flexibel ophangingssysteem.

 

Resultaat

Kaas is zwaar. Pallets met kaas zijn nog zwaarder. Blokken van 25 kilo zijn geen uitzondering. We hebben bij deze klant op een slimmer manier een mechanisme gebouwd met de Unigripper waardoor het verwerken van palletlagen in snelheid van 5 minuten terug werd gebracht naar 20 seconden! Positief neveneffect was dat de arbo wetgeving geen issue meer was.

 

Spreken deze voorbeelden u aan? Of heeft u misschien een ander handlingsvraagstuk, waar een variëteit van producten, met verschillende afmetingen, gewichten of vormen moet worden verplaatst? Laat het ons weten en vraag onze expertise aan. Wij staan voor u klaar met voorbeelden uit vergelijkbare projecten.

Product Specialisten

 

Onze Product Specialisten hebben kennis en jarenlange ervaring in het omzetten van technologische mogelijkheden in concrete toepassingen.
 

We zijn gespecialiseerd om u snel te helpen met uw complexe vraagstukken. Dit voor een breed scala aan applicatiegebieden als: PneumatiekVacuümtechniekFlow control, en Dempingstechniek.
 

Als kennisbaak binnen de supply chain zijn wij de specialisten die niet alleen kennis hebben van een product, maar altijd graag verder denken naar een oplossing. Hierbij gaan we verder dan de standaard informatie die in de productspecificaties staat.

 

Bekijk alle productspecialisten

 

 

 

 

Mihaela Craita

Product Specialist

 

 • Vacuümtechniek

Stappenplan bij het ontwerpen van

een intelligente grijpoplossing

 

Een deskundig team van engineers met een brede ervaring in handlingsprocessen staat klaar om uw eisen en wensen omtrent uw proces te inventariseren en vorm te geven aan een werkende oplossing. Wij assisteren u en begeleiden uw project. We zorgen ervoor dat testen met uw producten plaats vinden om zo 100% zekerheid te bieden. We zorgen voor constructietekeningen, die volgens uw eisen gemaakt worden en de productie en de levering volgens de afgesproken schema plaatsvinden.

 

We kunnen u hierin helpen, maar u kunt beginnen met het ontwerpen van een eigen stappenplan. Hier kunt u een voorbeeld van zo’n stappenplan aanvragen. Daarin staat omschreven hoe u de inventarisatie doet, het ontwerpen, het testen en andere noodzakelijke stappen, om te komen tot een intelligente grijpoplossing.

 

Vraag onze Checklist Vacuümtechniek aan!

 

Werken conventionele vacuüm technieken niet en zoekt u naar nieuwe wegen? Vraag dan hier de voorbeelden aan van het stappenplan voor het ontwerpen van een intelligente grijpoplossing. U kunt ons natuurlijk ook bellen op 023 569 90 90 om met een specialist van gedachten te wisselen. Een e-mail sturen kan ook: info@pneutec.nl.

 


© 2015 - , Pneutec.