Magneetventielen en solenoidventielen voor het beheersen van uw flow

 

We helpen u graag bij het selecteren van de juiste afsluiter voor uw flow-, fluid of gastoepassing. Voordat er een ventiel geselecteerd kan worden, zal hieronder eerst beschreven worden hoe een ventiel is opgebouwd.

De opbouw van een magneetventiel

 

De opbouw van een magneetventiel:
Een magneetventiel (magneetklep) is net als de kraan van een bad opgebouwd uit drie belangrijke onderdelen:

 • de bediening, veelal een draaiknop of hefboom, bij een magneetventiel is dit een operator genaamd: spoel (solenoid elektromagneet)
 • de behuizing aan de muur, bij een magneetventiel is dit de body
 • membraanafdichtingen om te zorgen dat de kraan en het ventiel daadwerkelijk de leidingen afsluiten

Door de combinatie van deze onderdelen wordt het mogelijk om een vloeistof of gas te sturen (verdelen) naar twee of drie poorten. 

 

De poorten van een magneetventiel:
De zogenoemde poorten en de daaruit voortkomende aansluitmogelijkheden bepalen de functie van het solenoid ventiel.

 

 • 2 aansluitingen, een inlaat (watertoevoer naar de kraan), en een uitlaat (uitstroom opening boven het bad), betekend een 2/2 (2-weg) ventiel
 • 3 aansluitingen, een inlaat, een uitlaat en een ontluchting betekend een 3/2 (3-weg) ventiel. De ontluchting is vergelijkbaar met de afvoer bij het bad. Met behulp van de derde aansluiting kan de vloeistof of gas worden afgevoerd, de druk worden afgebouwd of de leiding achter het ventiel worden belucht.

Binnen de flowcontrol en fluidcontrol zijn dit de meest voorkomende functies. De meest voorkomend betekend in dit geval “standaard op lossing” in geval van uw specifieke wensen of eisen is het mogelijk varianten bijvoorbeeld 4/2 (4-weg) ventiel te leveren. 

 

Vrijblijvend onze Checklist Flow Control aanvragen

 

Indien u een nieuw systeem of product gaat ontwerpen en er zijn vragen over magneetventielen, vraag dan hier onze Checklist Flow Control aan om de juiste oplossing voor uw specifieke toepassing te ontwikkelen.

 

Aanvragen

Functies van het magneetventiel

 

Een functie is een afgeleide van de poorten en verwijst vervolgens weer naar de wijze waarop de vloeistof of het gas het ventiel kan passeren.

 

2/2 functie:
Een 2/2 functie heeft twee poorten en twee standen. Het wordt gebruikt indien uw applicatie vraagt om het openen of afsluiten van een vloeistofstroom (keukenkraan) of gasflow (draaiknop op het fornuis). De positie open/dicht (ON/OFF) wordt gerealiseerd door het wel of niet bekrachtigen van de spoel (solenoid). 

 

3/2 functie:
Een 3/2 functie heeft drie poorten en twee standen. Het wordt gebruikt indien uw applicatie vraagt om het openen of afsluiten van een vloeistofstroom. Hierbij kan gekozen worden tussen meerdere richtingen indien de afgaande (secundaire zijde) belucht moet worden. Een voorbeeld hiervan is het oppompen en leeg laten lopen van een luchtbed. De verschillende posities worden gerealiseerd door het aansturen van de spoel of het inschakelen van de noodhandbediening.

 

In beide functies kan gekozen worden voor:

 • een normaal geopende (NO) versie, waarbij de vloeistof of het gas vrije doorgang heeft zonder het activeren van de spoel
 • een normaal gesloten (NC) versie, waarbij de vloeistof of het gas geen doorgang heeft zonder het activeren van de spoel

 

De werking van een magneetventiel

 

Bij het selecteren van de juiste oplossing is het belangrijk om het werkingsprincipe te controleren. De belangrijkste vraag die gesteld moet worden is: welke druk (drukverschil) moet er geschakeld worden? Is deze druk gelijk aan 0 of kan deze ook groter zijn dan 0? Afhankelijk van dit gegeven wordt bepaald of een direct werkend magneetventiel of indirect werkend magneetventiel toegepast kan worden.

 

 

Direct werkend magneetventiel:
Direct werkend betekent dat de vloeistof passage wordt geopend of wordt gesloten door een afdichting die direct verbonden is met de plunjer (magnetische zuiger). Deze plunjer wordt geactiveerd door de magneetspoel (solenoid).


De opening in de klep (orifice) en de te schakelen druk staan direct met elkaar in verhouding. De benodigde kracht die overwonnen moet worden, wordt bepaald door de magneetspoel. Dit bepaalt, naast de gewenste flow en druk, ook de keuze tussen een direct of een indirect werkend magneetventiel.

 

Indirect werkend magneetventiel:
Een indirect werkend magneetventiel, ook wel servo gestuurd of servo geassisteerd ventiel genoemd, werkt door middel van een pilotopening en masteropening. Een gelijk systeem wordt gebruikt bij het doorspoelen van ons hangtoilet thuis. Door middel van een druk op de knop wordt een kleine plunjer geopend waardoor een drukverschil ontstaat en vervolgens de masteropening, een membraan, diafragma of zuiger, wordt geopend waardoor het toilet zal doorspoelen.


Bij dit type klep moet de verschildruk over de primaire en secundaire zijde altijd groter zijn dan 0, anders zal de servosturing niet functioneren.

 

De selectie van het ventiel

 

Nu we de definitie, de functie en de werking van het magneetventiel hebben bepaald, kunnen we de volgende stap zetten in de selectie van het magneetventiel. De eerstvolgende stap wordt bepaald door uw criteria, eisen en wensen ten aanzien van de dimensionering.


Tijdens de dimensionering worden de volgende stappen doorlopen:

 • wat is de flow over de klep, wat is de gewenste Cv waarde of Kv waarde?
 • welk drukverschil is acceptabel?
 • wat is de primaire druk en wat is de secundaire druk? 

 

Buiten deze technische keuzes moet ook nagedacht worden over de toepassing en het afzetgebied van het eindproduct. Is een certificering voor Europa voldoende of zijn aanvullende eisen zoals FDA, NSF en CSA keuringen noodzakelijk?

 

Product Specialist


Onze Product Specialisten hebben kennis en jarenlange ervaring in het omzetten van technologische mogelijkheden in concrete toepassingen.
 
We zijn gespecialiseerd om u snel te helpen met uw complexe vraagstukken. Dit voor een breed scala aan applicaties gebieden als: Pneumatiek, Vacuumtechniek, Flow control, en Dempingstechniek.
 
Als kennisbaak binnen de supply chain zijn wij de specialisten die niet alleen kennis hebben van een product, maar altijd graag verder denken naar een oplossing. Hierbij gaan we verder dan de standaard informatie die in de productspecificaties staan.

 

Niels Davids

Product Specialist

 • Pneumatiek
 • Fluid Control

Vraag onze Checklist Flow Control aan!

 

Wilt u geholpen worden bij deze selectie? Vraag dan onze checklist Flow Control aan om uw eigen toepassing te definieren. Vul hiervoor onderstaand formulier in. U kunt ons ook bellen via 023 569 90 90, of stuur een email naar verkoop@pneutec.nl.

 


© 2015 - , Pneutec.