Dempers voorkomen schade aan uw applicatie of systeem

 

Een bijzonder onderdeel van het beheersen van flow en beweging is het stoppen en absorberen van de beweging. Dit is bijvoorbeeld van toepassing als een transportband moet worden gestopt of als een machine tot stilstand moet worden gebracht. Uiteraard dient het tot stilstand brengen beheerst te verlopen, omdat anders schade kan ontstaan. 

Dempingstechniek oplossingen zorgen voor een duurzame installatie

 

 

Verhoogt de

veiligheid

 

 

Verlengt de levensduur

van machines

 

 

Voorkomt schade

aan de omgeving

 

 

Absorbeert ongewenste

energie

 

 

Reduceert

geluidsniveau

Wet van behoud van energie is
van toepassing op uw installatie

 

We gebruiken energie om machines in beweging te krijgen, zodat ze werk voor ons kunnen verrichten. Eenmaal in beweging bezitten ze veel zogenaamde kinetische energie of bewegingsenergie. Sterker nog, we proberen machines zo snel en krachtig mogelijk te laten werken, dus er wordt maximaal energie in gestopt om de productiviteit van de applicatie zo hoog mogelijk te maken. 

 

Nu komen we bij het einde van de beweging en moet alles weer tot stilstand worden gebracht. Probleem is dat de wet van behoud van energie u in de weg staat om zomaar op de uit-knop te drukken. Alle opgevoerde kinetische energie moet eerst worden omgezet in andere energievormen om de machine zonder schade tot stilstand te brengen. Worden er geen specifieke maatregelen genomen, dan zal het stoppen van de machine leiden tot overmatige vibraties, warmte, lawaai, schade of zelfs beweging van andere objecten. Daarom is dempingscontrole een apart vakgebied.

 

Technieken om beheerst met de demping om te gaan
Eerst de verkeerde manier. Het probleem wordt onderschat en er wordt geen demping gebruikt. In andere situaties wordt de constructie overgedimensioneerd of worden technieken gebruikt die de beweging wel opvangen, maar die deze beweging ook weer terugkaatsen. Denk aan een veer, een stootkussen of een constructie met rubber. In al deze gevallen zijn of de onderhouds- of energiekosten te hoog of er volgt op de lange termijn schade aan de installatie.

 

De goede manier is de beweging te absorberen met een stootdemper. Deze ‘ontvangt’ de beweging, maar kaatst deze niet terug. De stootdemper is feitelijk een dubbelwandige cilinder, die is opgevuld met olie. De beweging van de applicatie wordt opgevangen door een zuigerstang, die de olie vervolgens wegdrukt door kleine openingen. De karakteristiek van de openingen - geometrie, aantal en afmetingen - zorgen voor de beheerste demping. De olie zorgt ervoor dat de kinetische energie wordt omgezet in warmte, waarna deze wordt afgevoerd. Zo wordt schade aan de installatie voorkomen en wordt het design eenvoudiger en lichter.

 

Vrijblijvend onze Checklist Dempingtechniek aanvragen

 

Wilt u weten welke Dempingstechnieken beschikbaar zijn? Ontvang onze Checklist Dempingstechniek vrijblijvend in uw mail.

 

Product Specialisten

 

Onze Product Specialisten hebben kennis en jarenlange ervaring in het omzetten van technologische mogelijkheden in concrete toepassingen.
 

We zijn gespecialiseerd om u snel te helpen met uw complexe vraagstukken. Dit voor een breed scala aan applicatiegebieden als: PneumatiekVacuümtechniekFlow control, en Dempingstechniek.
 

Als kennisbaak binnen de supply chain zijn wij de specialisten die niet alleen kennis hebben van een product, maar altijd graag verder denken naar een oplossing. Hierbij gaan we verder dan de standaard informatie die in de productspecificaties staat.

 

Bekijk alle Product Specialisten

 

 

 

 

 

Mark Dijkstra

Product Specialist

  • Dempingtechniek
  • Slangen en Koppelingen

Voor iedere soort beweging

bestaat een opvangmogelijkheid

 

Lichtere constructies bewegen sneller. Het ontwerp van uw installatie wordt bij voorkeur licht en eenvoudig gehouden. Dat komt de productiviteit ten goede, omdat de bewegingen dan sneller kunnen worden uitgevoerd. Het tot stilstand brengen leidt daarentegen tot het uitoefenen van behoorlijke krachten op onderdelen van de installatie, met alle gevolgen van dien.

 

 

Herkent u dit vraagstuk? Wilt u uw installatie sneller, betrouwbaarder en efficiënter laten produceren? Moet dit kunnen zonder overmatige slijtage en lawaai? Of gaan regelmatig onderdelen of machines kapot en heeft uw fabriek last van lawaai, trillingen of hoge onderhoudskosten? Dan is een juiste dempingstechniek vaak heel behulpzaam. De kosten kunnen dalen en de arbeidsomstandigheden kunnen worden verbeterd.

Vraag onze Checklist Dempingtechniek aan!


Nieuwsgierig geworden? Vul het formulier in en vraag onze checklist Dempingstechniek aan. U kunt ons ook bellen via 023 569 90 90 of u kunt een e-mail sturen naar verkoop@pneutec.nl.

 


© 2015 - , Pneutec.